fbpx

A hazai tejtermelés és a tejfeldolgozás

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 01.

A mezőgazdaság egyik legfejlődőbb, csúcstechnológiát alkalmazó területe a tejtermelés és tejfeldolgozás. A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, több éve kampányolnak a tejfogyasztás növelése érdekében. Ennek egyik eleme, hogy az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Tejtermékek kóstoltatása
Magyarország tejből gyakorlatilag önellátó (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A tej, mint globális élelmiszer

Hazánkban is számos, az uniós előírásoknak megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepeket találunk, ahol a termelést automatizálták, robotok segítik a munkát, az állatokat „kényelmi szolgáltatásokkal” ösztönzik nagyobb termelésre.

Magyarország tejből gyakorlatilag önellátó, a termelés mélypontja 2010-ben volt, azóta – kisebb hullámvölgyekkel – folyamatosan emelkedik. Éves szinten megközelíti a 2 milliárd litert.

Tejtermelés, grafikon
A magyarországi tejtermelés alakulása (Infografika: MTI/KSH)

A tejtermelésnek van jövője, kormány a következő években olyan támogatási környezetet szeretne biztosítani, amely révén az állattartók, a tejfeldolgozók az egyre magasabb piaci igényeknek is megfelelő, magas hozzáadott értékű termékekkel jelenhetnek meg a hazai és a külföldi piacon.

A fogyasztás azonban nem éri el az európai élmezőnyt, de az elmúlt években mind a tej, mind a tejtermékek fogyasztása növekedett. A fogyasztói szemlélet formálására több kampányt indított a szaktárca, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsa.

Tejfogyasztás, grafikon
A magyarországi tejfogyasztás alakulása (Infografika: MTI/KSH)

A „tej” legyen tej!

Szakemberek kritikaként fogalmazták meg a kereskedelem felé, hogy bizonyos áruházláncokban a magyar joghurtok, a hazai sajtok és vajak aránya méltánytalanul alacsony a polcokon.

Tej Terméktanács kifogásolta a fogyasztókat megtévesztő termékfeliratokat, kérte a „trükkös elnevezések” tiltását, a helyettesítő termékek esetében pedig a tényszerű, egyértelmű megjelölés mellett tette le a voksát.

A tej ára, grafikon
A felvásárlási és fogyasztói ár (Infografika: MTI/KSH)