fbpx

A növényi Elixir®

Írta: Agrárágazat-2024/6. lapszám cikke - 2024 június 11. -Hirdetés

A foszfonát gombaölő szerek hatásmechanizmusa régóta viták és rejtélyek forrása. Egyes tudósok úgy vélik, hogy ezeknek a termékeknek a legtöbb gombaölő hatása közvetlenül a gomba kórokozójára vonatkozik; míg mások azt gyanítják, hogy a gombára gyakorolt közvetlen hatás és a gazdaszervezet természetes védekezésének stimulálása együttesen előzi meg a betegségeket.

A kálium-foszfonát egy különleges molekula a növényvédelemben. A foszfonátban lévő foszfor nem tud a növényben tápanyagként hasznosulni. A kálium-foszfonát felszívódik a növényben, és ott lefelé és felfelé is mozog, tehát eljut a gyökerekbe és az új hajtásokba is. Különböző betegségek ellen beöntözéssel is használható. A kálium-foszfonát a Venturia, Plasmopara, Phytophthora és Pythium fajok ellen is sikeresen alkalmazható.

Elixir® hatása a lombon

Az Elixir® hatóanyaga, a kálium-foszfonát a gazdanövény önvédekező képességét kiváltó fungicidek csoportjába tartozik. Nemcsak közvetlen gombaölő hatással rendelkezik a peronoszpóra ellen, hanem a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba is. Stimulálja a védekező molekulák termelődését a növényben, mint például a fitoalexinek és a PR fehérjék, amelyek megtámadják a növényt fertőző kórokozókat. Növeli az antioxidáns enzimek, például a kataláz, a szuperoxid-diszmutáz és az aszkorbátperoxidáz aktivitását, ezzel segítve elő a növény stressztűrő képességének növekedését. Megerősíti a sejtfalat a suberin-, pektin-, kallózlerakódások növelésével, így azok a kórokozók, amelyek gombafonalai behatolnak a növényi sejtekbe, erősebb falakba ütköznek.

A fitoalexinek olyan mikrobaellenes anyagok, melyeket a növény a gomba- vagy baktériumfertőzésre adott válaszként termel, és segítségükkel a növény a behatoló mikrobák növekedését gátolva védi meg magát. Az Elixir® serkenti ezeknek az anyagoknak a termelődését, és ha ezt követően alakul ki a gomba vagy baktérium okozta fertőzés, a növény már felkészülten alakítja válaszreakcióit, így ellenállóbbá válik ezekkel a fertőzésekkel szemben.

Elixir® technológia szőlőben

Kísérletek bizonyítják, hogy a kálium-foszfonát hatására más hatóanyagok felszívódása és szállítódása is felgyorsul a növényekben. Sőt, a növényi anyagcsere sebességére is hatással van. Különböző növények (őszi búza, szőlő) termésének beltartalmi értékei kálium-foszfonát-kezelések hatására növekedést mutatnak. Szőlőben a kezeléseket már az első permetezésekkel meg kell kezdeni, és blokkszerűen folytatni. Blokk-kezeléskor a permetezéseket egymást követően 6 alkalommal, 10–14 naponként javasolt elvégezni. A készítményt más kontakt, peronoszpóra elleni készítményekkel kombinációban érdemes kijuttatni. Virágzásban a folpet hatóanyagú kombinációt használjuk. Virágzás után réztartalmú készítményekkel (Vegesol® R2 l/ha) kombinációban eredményesen alkalmazható a peronoszpóra ellen.

K-foszfonát hatása szőlőben

A kálium-foszfonát nem csak egy egyszerű gombaölő szer. Hatásmechanizmusa olyan sokrétű, hogy az még a mai napig sem tisztázott. A gombafertőzések csökkentése mellett olyan élettani hatással rendelkezik a növényekben, mint a növény ellenálló képességének fokozása, a termés beltartalmi mutatóinak és így minőségének növekedése. Veszélyessége olyan alacsony, hogy méltán használható lehetne biotermesztésben is (III. forgalmazási kategória). Hatása olyan sokrétű, hogy felhasználásának engedélyezése más növények esetében is kívánatos lenne.

Hechta