fbpx

A helyzet stresszes

Írta: Agrárágazat-2024/5.lapszám cikke - 2024 május 10. -Hirdetés

A szántóföldi növényi kultúrákban aszály esetén a növekedés fenntartásáról kell gondoskodni. Ezt az Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának a kipermetezésével segíthetjük elő.

A csapadékhiány miatt a növények csak nehezen veszik fel a talajból a tápanyagokat, így a levélen keresztüli tápanyagpótlást kell előtérbe helyezni. A tápanyagok mellett érdemes Amalgerol®t használni a növények kondíciójának javítására, hogy jobban tűrjék a vízhiányt, és életben maradjanak a következő, remélhetően megérkező csapadék lehullásáig.

Az Amalgerol® 3 l/ha dózisa valamely olyan nitrogéntartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, ami nem perzseli a növényeket, sokat segíthet a vízhiánytól szenvedő növények termékenységének megőrzésében aszályos körülmények között. Ezekből a nitrogéntartalmú levéltrágyákból (Azospeed, Lovospeed, Nitrospeed, Plantal Top Nstb.) 15–20 litert kijuttatva hektáronként, Amalgerol®-lal kombinációban egy erőteljes tápanyag-kondicionáló szer keveréket kapunk, amely életben tartja növényeinket a csapadék megérkezéséig.

Aszálystressz kukoricában
Aszálystressz kukoricában

A kukorica növekedését érdemes a korai időszakban felgyorsítani, hogy a virágzás még a nyári nagy melegek előtt megtörténjen. Ez kedvez a megtermékenyülésnek, és nagyobb termést eredményez. Az Amalgerol® használata eredményeként a növények tápanyagfelvétele megnő, hasonlóan, mint az emberi gyógyászatban a műtét utáni svédcseppkúra esetében; a növények gyorsabban heverik ki a környezet okozta káros hatásokat, és fokozott növekedésnek indulnak.

Aszály esetén a napraforgónövények az egyenetlen kelés következtében különböző fejlettségűek lehetnek. Ez megnehezíti a gyomirtások időzítését, és problémát okozhat a betakarítás idejének helyes megválasztásában. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódhat, a területen a növények egy része még javában virágzik, míg a többiek már beértek. A meglepetés a betakarításkor következhet, amikor is a későn virágzó növények még nem értek be, és így a termésüket sem lehet betakarítani. A termésátlagokon így látszik az egyenetlen kelés közvetett hatása. Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nemcsak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

A tavaszi permetezések során jelentkezik a legtöbb vegyszerfelverődésből, elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. A napraforgó különösen érzékeny a gyomirtó szerekre. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. Napraforgóban általában az imazamox hatóanyag használata után jelentkeznek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®.

Dikamba napraforgó
Dikamba napraforgó

Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa is, és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetezőtartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is, és ez is egy stresszfaktor a növények számára.
Az Amalgerol® és az Amalgerol® Essence is az Agrár-ökológiai Programban használható készítmény, alkalmazásuk a programban 1 pontot jelent.

www.hechta.hu

Hechta