fbpx

Gondolta volna, hogy ő lesz az Év agrárembere?

Írta: Kohout Zoltán - 2018 február 12.

100%-ban magyar, hetente 120 tonna friss árut árul itthon és exportpiacokon, évente 10-15%-os a növekedés az ország legmodernebb ilyen létesítményében. Így már nem csoda, hogy az Év agrárembere idén egy viszonylag kis szegmens képviselőjeként – és nem utolsó sorban elkötelezett közéleti szerepvállalóként, karitatív mecénásként – nyerte az elismerést.

Sikertörténet

Részben szülői-nagyszülői minta, részben saját üzleti és szakmai hozzáértés érlelte ki azt a sikertörténetet, amelynek elismeréseként 2017-ben Mutsy Árpád, a családi vállalkozásként indult Bio-Fungi Kft. tulajdonosa-vezetője kapta az Év agrárembere elismerést. A megméretést tavaly is tíz kategóriában (agrárinnováció, agrárgépészet, állattenyésztés, feldolgozó-élelmiszeripar, fenntartható gazdálkodás, fiatal gazda, jövő agrárszakembere, kertészet, növényvédelem, növénytermesztés) indították, majd a szombati szavazáson Németh Tamás és Sótonyi Péter Életműdíja és Kökény Attila közönségdíja mellett méltatták Mutsy Árpád eddigi tevékenységét.

Nagy növekedés, nagy munkaadó

Mutsy Árpád a vállalkozói gondolkodásmóddal már gyerekkorában megismerkedett a vajdasági Zentán, ahol nagyszüleitől-szüleitől tanulhatta részben a gombatermesztést is. A Bio-Fungi Kft-t testvérével és gyerekkori barátjukkal alapította, és a szisztematikus építkezés alapját a piacok kiépítése, az üzleti stratégia kidolgozása, a megfelelő szaktudás és szakemberek összegyűjtése képezte. A cég dinamikus fejlődését 2004-től az áporkai kistérségben lévő gombakomposzt-üzem indította el, amely a mai napig évi 10-15%-os növekedést produkál. A komposztgyártás mellett 2008-ban épült fel a cég ócsai gombafarmja, ami ma is a legmodernebb termesztőlétesítmény az országban: 24 modern, felszíni gombatermesztő-házzal és 12 laskagomba-termesztő sátorral. A cég hetente több mint 120 tonna friss gombát értékesít Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia vezető szupermarket láncaiban.

Munkahely, karitász, egészségvédelem

A 100%-ban magyar tulajdonú Bio-Fungi egyébként tavaly 8 milliárdos bevételt produkált, 250 alkalmazottal a környék egyik legjelentősebb munkaadója. Ám nemcsak ez jellemzi közéleti szerepvállalását. A cég ugyanis nemcsak piaci érdekből, hanem a közegészségügy egyik elkötelezettjeként is szorgalmazza – például szóróanyagokkal, honlappal, IskolaGomba-programmal – a honi gombafogyasztás növelését. Emellett jelentős a karitatív tevékenységük: támogatják a GoPink-kampányt, amelynek célja a mellrák elleni harc kiszélesítése.

Kohout Zoltán