Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 192,93 forint/kilogramm volt 2022 szeptemberében, átlagára 6 százalékkal nőtt augusztushoz képest, és 71 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát – olvasható az AKI PÁIR legfrissebb jelentésében.
A nyerstej itthon
A fehérjetartalom 0,1 százalékpontos, a zsírtartalom 0,14 százalék-pontos javulása, valamint az alapár 5 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal nőtt 2022 szeptemberében a 2022. augusztusihoz képest, és 71 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.
A nyerstej kiviteli ára 221,58 forint/kilogramm volt 2022 szeptemberében, az előző havihoz képest5 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 79 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár15 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat. Kiszállítása azonban 9 százalékkal csökkent 2022 szeptemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
A hazai előállítású tejtermékek
2022 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek szinte mindegyike emelkedett változó mértékben.
Az értékesítési árak növekedése:
- a trappista sajt (+89 százalék);
- a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tej (+73 százalék);
- a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej (+67 százalék);
- a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+57 százalék);
- az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+69 százalék);
- a tehéntúró (+73 százalék);
- az adagolt vaj (+71 százalék);
- a natúr joghurt (+70 százalék);
- a kefir (+69 százalék);
- a tejföl (+68 százalék);
- az ömlesztett sajt (+58 százalék).
A nemzetközi tejpiac
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az Európai Unióban 44 százalékkal, az USA-ban 38 százalékkal emelkedett 2022 augusztusában az egy évvel korábbihoz képest.
A világpiacon a cheddar sajt értékesítési ára a 2022. 41. héten 17 százalékkal, a sovány tejporé 4 százalékkal, az ömlesztett vajé 3 százalékkal emelkedett, míg a teljes tejporé 6 százalékkal csökkent 2021 azonos időszakához mérten.
A teljes anyag elérhető az Agrárközgazdasági Intézet honlapján
Forrás: AKI PÁIR