Bezárás

Illegális tevékenység, bírsággal büntethető

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 19.

Senki ne vásároljon élő baromfit a korlátozott területekről! – figyelmeztet a Nébih, ugyanis ez illegális tevékenységnek számít és bírsággal sújtható, de járványügyi kockázattal is jár.

Víziszárnyas
Bírságot kockáztat, aki nem tartja be a szabályokat, de járványügyi szempontból is kockázatos (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A Nébih felé több jelzés érkezett

Internetes hirdetési portálokon a korlátozás alatt álló Bács-Kiskun megyei területekről származó élő baromfit (jellemzően víziszárnyasokat) kínálnak eladásra az ország egész területén.

A jelenleg érvényes előírások szerint ezekről a korlátozott területekről, azaz védő- és megfigyelési körzetekből kizárólag vágóhídra lehet az állatokat szállítani, oda is csak kedvező eredményű előzetes vizsgálatok alapján.

Mivel a betegséget a fertőzött állatok is terjesztik, így a hirdetések azon túl, hogy súlyos szabályszegésnek számítanak, komoly járványügyi kockázatot is jelentenek, az esetlegesen vírushordozó szárnyasokkal ugyanis hozzájárulhatnak a még mentes megyék befertőzéséhez. 

A Nébih felveszi a kapcsolatot az érintett szolgáltatókkal és a továbbiakban kiemelten figyeli majd a hasonló hirdetéseket megjelenését, komoly bírsággal sújtva a szabályszegőket. Tekintettel a súlyos kockázatra azon állattartóknak, akik tevékenységükkel bizonyítottan hozzájárulnak a járvány terjesztéséhez, bírósági feljelentéssel is szembe kell nézniük.

A felelőtlen állattartói magatartás gazdák százainak okozhat komoly gazdasági kárt

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy semmi esetre se vásároljanak a korlátozás alatt álló területekről élő baromfikat. Az érintett települések listája elérhető a Nébih tematikus oldalán vagy interaktív térképén.

A hatóság kéri, ha valaki ilyen jellegű hirdetést lát, a link megküldésével jelezze az [email protected] e-mail címen.

Forrás: Nébih