fbpx

Élő állat, állati eredetű termék beléptetése Angliába

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 21.

A többször frissített új határ-és vámellenőrzési rendszerének kiegészítéseként közzétette az angol Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztérium az élő állatok, állati eredetű termékek és állati melléktermékek kockázati besorolására/osztályozására vonatkozó útmutatót.

Juh
Az Egyesült Királyság változtatott az élő állatok kapcsán a beléptetési renden (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Egyelőre csak az állatokra vonatkozó rend változott

Az útmutató a szükséges ellenőrzési eljárási rendeket határozza meg élő állatok, állati eredetű termékek, melléktermékek és takarmányok beléptetéséhez Angliába, Skóciába és Wales-be. A növények és növényi eredetű termékek kategóriáit tartalmazó összesítő táblázatban egyelőre nem történt változás.

A 2023. június 14-én frissített anyag immár az egyes kockázati kategóriákhoz korábban ígért részletes vámtarifaszám-listát is tartalmazza.

A táblázatban két módon lehet keresni:

  • termékre/árura a vámtarifaszám alapján,
  • egy listából kiválasztva a terméket.

Az újonnan közzétett online dokumentum tartalmazza a kiválasztott termékek kockázati besorolását, valamint az ahhoz kapcsolódó követelményeket is.

A hatósági ellenőrzések díjai

Az előjelentésekhez továbbra is az IPAFFS (Import of Products, Animals, Food and Feed System) rendszert kell használni az importőröknek.

A korábbi terveknek megfelelően a hatósági ellenőrzések díjai szállítmányonként 20 és 43 GBP (kb. 8 700 – 17 000 HUF) között mozognának, beleértve az áfát is. A tranzit szállítmányokra vonatkozó díjszabást egy későbbi időpontban teszik majd közzé.

Ez alól kivételt jelentene az úgynevezett alacsony kockázatú állati termékszállítmány, mely esetében a díj 10 GBP (kb. 4 300 HUF) körüli összeg lenne.

Az EU-ból származó élő állatok esetében a fizikai vizsgálat pontos díjait 2024 végén teszik közzé.

A díjak bevezetésére vélhetően 2024 áprilisától kerülne sor, felülvizsgálatuk 12 havonta történne meg.

Forrás: NAK