fbpx

Száraz, meleg az időjárás, a gabonaprognózist lefelé módosították

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 21.

Az Európai Unió területére vonatkozó gabonabetakarítási kilátásokat lefelé módosították, mivel a szárazság és a hőség miatt folyamatosan csökken a talajnedvesség, ami kihatással van a termésmennyiségre.

Kalászos
A gabona kapcsán a terméskilátások egyre rosszabbak a szélsőséges időjárás miatt (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A betakarítási várakozások viszonylag magasak

Európa időjárását továbbra is erős regionális különbségek jellemzik, amelyek többnyire negatívan befolyásolják a közelgő gabonabetakarítást. A korábbi évekhez képest viszonylag magas számokkal indult az idei termelési év prognózisa, a mostani csökkentést követően is viszonylag még magasak, hosszabb periódust tekintve meghaladják az átlagot.

Azonban a hozamvárakozások több régióban jelentősen romlottak, a legnagyobb esés a tavaszi árpát érinti, a kapcsolt értékeket mintegy 4%-kal csökkentették uniós szinten.

Északnyugat- és Észak-Közép-Európa nagy részén a hőség és a szárazság gyors talajnedvesség-csökkenést eredményez, ami negatívan befolyásolja a kalászosok terméspotenciálját. Németországban május közepe óta nem esett számottevő eső, így ott is jelentősen csökkent a talaj nedvességtartalma országszerte.

Spanyolországban az eső későn érkezett, gyakorlatilag a kalászosok nem tudták hasznosítani. Az utóbbi időszakban az Ibériai-félsziget egyes részein a csapadék miatt javultak mezőgazdaságban a termelési viszonyok. Spanyolország (Andalúzia) és Portugália (Alentejo) déli részein azonban továbbra is a szárazság uralkodik. A spanyol területeken az esőzések már nem tudtak segíteni az aratás előtt álló gabonán, így a spanyolországi terméshozam nagyon alacsony lesz.

Szélsőséges időjárási jelenségek teszik tönkre a mezőgazdaságot

Svédországban és Dániában – a 2018-as aszályos év után – a második legalacsonyabb csapadékot mennyiséget regisztrálták.

Franciaország északi területein a csapadékhiány jelei mutatkoznak, azonban a tavaszi esőzések eredményeként még mindig nincs közvetlen hatás a mezőgazdasági kultúrára. A növények még mindig jó állapotban vannak.

A másik oldal azonban jelentős csapadék jellemezi; Olaszországban, Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában van ahol már túl sok a víz. Néhol belvizes területek, áradások alakultak ki, vannak, ahol a gabona vízben áll, vagy megdőlt.

Az enyhe tél, a sok csapadék és a fülledt, meleg levegő miatt fokozott a kártevők nyomása, vegyszeres védekezés nélkül oda lehet a termés.

Kalászos, víz
Van ahol a sok csapadék miatt belvizes területek alakultak ki (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A következő hetek időjárása sok helyen meghatározóak lesznek a gabona terméshozama kapcsán.

A következő termelési évre az agrártermelőknek érdemes olyan vetőmagokat választani, melyek az adott termesztési környezetre optimalizáltak, a nemesítők nem véletlen részesítik előnyben a hazait.