fbpx

A hazai áruk szigorú élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen esnek át

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 19.

Eljárást indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egyik hazánkban is jelen lévő külföldi üzletlánc ellen szalmonellával fertőzött német sertéshús miatt – az eset is rámutatott arra, hogy megéri a magyar termékeket választani a boltokban. A hazai beszállítóktól származó áruk szigorú élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen esnek át, ráadásul a gyártást követően rövid időn belül a vásárlók kosarába kerülhetnek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége bízik abban, hogy egyszeri esetről van szó, a kiskereskedelmi láncok pedig a jövőben az alacsony beszerzési árú kétes minőségű külföldi termékek helyett a megbízható magyar beszállítói kapcsolataikra hagyatkozva, biztonságos hazai termékekkel töltik fel a polcaikat.

Darált hús
Szalmonella baktérium jelenlétét mutatták ki egy csomagolt, darált sertéshústermékben
(a fotó illusztráció, forrás: Pixabay)

Előre csomagol darált sertéshústermék

Élelmiszer-biztonsági előírások megsértésének gyanúja miatt eljárást indított az egyik hazánkban is kiterjedt bolthálózattal rendelkező kiskereskedelmi lánccal szemben a Nébih, miután a hatóság szakemberei szalmonella baktérium jelenlétét mutatták ki egy Németországból származó, előre csomagolt, darált sertéshústermékben.

Az esetre akkor derült fény, amikor a Nébih szakemberei mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek a boltokban kapható, friss sertés darált hús termékekből. Mivel a termék vélhetően már nincs a boltokban – a rövid szavatosság miatt gyorsan túladhatott rajta az áruházlánc – a termékvisszahívásra ezért nincs lehetőség.

A szalmonella baktérium alapos hőkezelés után eltűnik a termékekből

Bár a vásárlók részéről túlzott aggodalomra nem ad okot az ügy, a szalmonella baktérium ugyanis alapos hőkezelés után eltűnik a termékekből, egy dologra viszont nagyon jól rávilágít az eset: a friss áruk esetében kiemelt jelentősége van a termékek származásának. A magyar élelmiszerek Európa legszigorúbb élelmiszer-biztonsági ellenőrzésén esnek át, ráadásul a külföldi országokból behozott árukkal ellentétben a szállítási folyamat is lényegesen rövidebb, ami nem csak a termékek minőségét, hanem az áruk frissességét is garantálja.

A NAK és a Szövetség közleményében ösztönözni a fogyasztókat, hogy a vásárlás során minden alkalommal tudatosan válasszanak az áruházak kínálatából. Egy jelentős akció esetében is mérlegeljék, valóban megéri-e az olcsóbb külföldi terméket választani a garantáltan jó minőségű magyar áru helyett.

Ugyanakkor az üzletláncoknak sem lehet érdekük, hogy silány minőségű áruval szolgálják ki a vevőiket. A közlemény kiadói bízunk abban, hogy egyszeri esetről van szó, a kiskereskedelmi láncok pedig a jövőben az alacsony beszerzési árú kétes minőségű külföldi termékek helyett a megbízható magyar beszállítói kapcsolataikra hagyatkozva, biztonságos hazai termékekkel töltik fel a polcaikat.

Forrás: NAK