fbpx

A következő támogatási időszakban lesz pénz a méhészeknek

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 22.

A méhészek támogatása, illetve a méhtartási kedv megfelelő szinten tartása az agrártárca és a kormány stratégiai érdeke – több mint 42 millió euróra pályázathat majd az ágazat különböző formában.

Facélia és méhek
A méhészek tevékenysége a nemzetgazdasági és a természeti környezetünk fennmaradása szempontjából is nélkülözhetetlen (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A méhállomány kiemelt szerepet játszik a biológiai sokféleség megőrzésében

„Az Agrárminisztérium nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, ami megmutatkozik abban, hogy az ágazat fejlődését számos intézkedéssel kívánjuk segíteni” – mondta Nagy István agrárminiszter Dunavarsányon, a Fulmer-mézfeldolgozó átadásán.

A tárcavezető hangsúlyozta, a méhészeti ágazat támogatása, illetve a méhtartási kedv megfelelő szinten tartása az agrártárca és a kormány stratégiai érdeke. A méhállomány fenntartása ugyanis kiemelt szerepet játszik a biológiai sokféleség megőrzésében, a méhészet gazdasági-társadalmi funkciója pedig a vidék népességmegtartó képességének erősítésében és a lakosság egészséges élelmiszerrel való ellátásában is megnyilvánul.

A méhészek tevékenysége a nemzetgazdaság és az egész társadalom számára is rendkívül hasznos, sőt a természeti környezetünk fennmaradása szempontjából is nélkülözhetetlen.

A támogatások megoszlása, ütemezése

2023 és 2027 között a méhészeti ágazat a szektorális támogatás keretében a hazai forrással együtt mintegy 42,7 millió euró támogatásban részesül. Ehhez további lehetőségek állnak a méhészek rendelkezésére a KAP vidékfejlesztési keretéből, továbbá lesz pénz kutatásokra is. Mindezekhez továbbra is hozzájárulnak a hazai támogatások, hozzávetőleg egymilliárd forint összegben. A tárcavezető elmondta, hogy ezeket méhészeti járművek fenntartására és a méhállomány egészségügyi állapotának megőrzésére lehet igényelni.

A lehetőségek teljes körű kihasználásával a méhészetbe áramló támogatások összege így öt év alatt meghaladja az 50 millió eurót, ami éves szinten 10 millió eurót jelent.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc