fbpx
631717

Kukorica, ami még készleten van

Írta: - 2023 február 24. -Hirdetés

A 2022-es viszontagságos év után sokan még nem tudták véglegesíteni a tavaszi vetésszerkezet összetételét. Az idei év kezdete kettős érzésekkel töltheti el a termelőket. Egyrészt a terményárak jelenlegi alakulása nem segíti a döntést. Másrészt az időjárási tényezők, nevezetesen a csapadék mennyisége biztatóan hat a vetési kedvre.

Szeretném kiemelni néhány elérhető hibridünket, melyek között van reményteljes újonc és jól bevált nagyágyú is. Két új, korai tenyészidejű hibridünket említem elsőként.

Az egyik a RGT INEDIXX szemes és siló felhasználású 280-290-es FAO számú hibridünk. Stabil termőképesség jellemzi szélsőséges környezeti adottságok mellett is. Kiemelkedő a stressztűrése. Gyors kezdeti fejlődésű, korai virágzás jellemzi. Magas növény, termőképessége kiváló.

A másik korai hibridünk a RGT REFLEXX, mely a 310-es FAO számú éréscsoportba tartozik. Szemes kukorica, mely átlag feletti teljesítményre képes az éréscsoportjában. Jellemzően közepes magasságú növény. Gyors vízleadás jellemzi. Elsősorban közepes és jó adottságú területekre ajánljuk.

RGT TEXERO

Ez a 370-380-as FAO számú, kifejezetten stressztűrésre kinemesített hibridünk országszerte bizonyított már. Tolerálja a gyengébb talajadottságú területeket, és kiváló a szárazságtűrése is. Bár a 2022-es évet nem vehetjük eredmény szempontjából alapul, de még ebben az évben is jellemzően kimagaslott terméseredményével.

A korai vetést jól tűri, gyors kezdeti fejlődés jellemzi. Középmagas növény, erős szárral rendelkezik, dőlésre nem érzékeny.

Átlagos, vagy átlag feletti években terméseredményével bizonyítja hogy top hibridről van szó. Tipikus generatív hibridnek számít, minden energiáját a csőképzésére fordítja, amely rendkívül impozáns.

Fontos jellemzője, hogy vízleadása a 300-as FAO számú hibridekkel egyenértékű.

A szemsorok száma 18-20, soronként 30-32 szemmel.

RGT ALEXX 

Egyik nagy reménységünk ez a 370-380-as FAO számú hibrid. A RGT TEXERO-hoz hasonlóan szintén rendkívül jó a stressztűrése. Kiváló kezdeti fejlődéssel rendelkezik. Stabil szára van, zöld száron érő, dőlésre nem érzékeny, középmagas hibrid.

Átlagosan 18-20 a szemsorok száma. Fontos tulajdonsága a flexibilis csőtípus, tehát aki óvatos a tőszámbeállítást illetően, a kedvezőbb térállás miatt csőmértben kompenzálni képes a növény.

Minden termőhelyi adottságú területen megállja a helyét. Ezt támasztja alá a 2022-ben független IKR kísérletekben 4 hely átlagában elért 1. helyezése éréscsoportjában!

1. ábra RGT ALEXX 4 helyszín átlagában csoportelső lett

RGT PRODUXXION

Szintén új termékünk ez a 390-410-es FAO számú hibrid. Rendkívül jó korai fejlődési erélyjel rendelkezik. Közepes magasságú növény, a csőízesülés alacsonyabban van. Rendkívül nagy csőmérettel rendelkezik, fix csövű. A szemsorok száma 18-20, míg soronként 35-40 szem található a csövön. Ezermagtömege 310-340 gr.

Az IKR 2022-es mosonmagyaróvári kísérletében 1. helyen végzett 13,69 t/ha-os eredménnyel!

RGT MEXINI

Az elmúlt években sokszor bizonyított már ez a 480-as FAO számú hibridünk. Kiváló aszálytűrésének köszönhetően évjárattól függetlenül kiemelkedő termésszintet produkál.

Kiváló kezdeti fejlődési erély jellemzi. Stabilan magas terméspotenciáljához az is hozzájárul, hogy bármilyen talajtípuson megállja a helyét.

A másik nagy előnye a viaszos, kemény maghéjú kukoricaszemek, amelyek rendkívüli betegség-ellenállóságot biztosítanak a csövek számára mind a kukoricamoly, mind a fuzárium ellen.

Remélem, sikerült felkelteni az érdeklődésüket kukorica hibridjeinkkel kapcsolatban. Kérdés esetén forduljanak bizalommal területi képviselő, promóter kollégáinkhoz!

RAGT – a másik út a sikerhez!
Juhos Péter