Bezárás

Minden adott a jó minőségű takarmány előállításához

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 24.

A magyar takarmányipar szakmai és műszaki felkészültsége nagyon magas, minden adott tehát a jó minőségű takarmány előállításához – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) miniszterhelyettese a takarmánygyártó, gabona- és fehérjenövény kereskedő cégcsoport (UBM) Siófokon tartott nemzetközi szakmai napján.

Takarmány-előállító cég, szállítás
Adott a lehetőség a jó minőségű takarmánygyártáshoz (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Jelentős a fejlődés az agráriumban

A magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar 2010 óta jelentős fejlődésen ment keresztül, hatékonysága és eredményessége is javult. A mezőgazdaság kibocsátása 2010 és 2021 között 27 százalékkal, az élelmiszeripar teljesítménye 42 százalékkal bővült. Az egy hektárra jutó hozzáadott érték ugyanebben az időszakban több mint két és félszeresére nőtt. Ez az érték Írország után a második legjobb eredmény az Európai Unióban, és messze meghaladja az unió egészének 26 százalékos értékét. A mezőgazdaságban a reáljövedelem 111 százalékkal emelkedett, ami a harmadik legjobb eredmény az unióban.

Az agrárexport bővülése mellett a mezőgazdasági beruházások is látványosan bővültek 2010 és 2022 között, ami hozzájárult az ágazat modernizációjához, termelékenységének és versenyképességének növekedéséhez. A gazdálkodók 2021-ben 542 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, 70 százalékkal többet, mint 2010-ben – fejtette ki az államtitkár.

Van eredmény, de nincs minden rendben

Hosszú évek óta az egyik legjelentősebb kihívásként jelölte meg az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlyának helyreállítását a szakember. Üdvözölte a siófoki rendezvényt, amelynek egyik célja, hogy fórumot biztosítson az állattartóknak és a takarmánygyártóknak.

A rendezvény alkalmat kínál arra is, hogy a résztvevők ütköztessék érdekeiket, és lehetőség szerint közös megállapodásra jussanak az egész mezőgazdaság érdekében. Ezt erősíti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az UBM cégcsoport konferencián aláírt együttműködési megállapodása is.

Farkas Sándor említést tett az orosz-ukrán háború, a rendkívüli aszály, az inputárak növekedése, a munkaerőhiány, az elszabadult energiaárak és az infláció okozta válságidőszakról, amely eddig ismeretlen megoldásokat igényelt az érintettektől.

UBM konferencia, Siófok
Biztonságos terméket kell előállítani, minél fenntarthatóbb termeléssel – mondta Farkas Sándor a konferencián (fotó: Fekete István)

A takarmány-előállítók és az állattartók egymásrautaltsága nem kérdés

A termény-, gáz-, áram- és műtrágyapiacon világszerte felerősített extrém szintű áremelkedések hatásainak és következményeinek kezelését az agrárpolitika kulcsfontosságú és központi kérdésének nevezte a miniszterhelyettes.

A takarmány-előállítók és az állattartók egymásrautaltsága nem szorul magyarázatra. Annak érdekében, hogy kapcsolatuk a nemzetgazdaság egésze számára gyümölcsöző legyen, fontos cél, hogy az európai takarmánygyártás legyen tudásvezérelt, megbízható és felelős partnere az állattartásnak.

Biztonságos terméket kell előállítani, minél fenntarthatóbb termeléssel. A magyar takarmányipar szakmai és műszaki felkészültsége nagyon magas, minden adott tehát a jó minőségű takarmány előállításához, amely nélkülözhetetlen Magyarország biztonságos takarmányellátásához – mondta az államtitkár a tárca közleménye szerint.

Forrás: MTI