fbpx

Öntöznek a kimagasló kukoricatermésért

Írta: Kristóf Imre - 2022 július 20.

Az ország egyik leghosszabb, 700 méteres, önjáró berendezésével öntözik a kukoricát, és a kijuttatott vízzel tápanyag-utánpótlást is végeznek Dunapatajon. Kiemelkedő, 10-11 tonnás kukoricatermést érnek el évek óta az Új Élet Mezőgazdasági Kft.-nél. A sikeres növénytermesztéshez szükséges szaktudás évtizedek alatt gyűlt össze, és apáról fiúra szállt. A tavaly alakult Kukorica Kör Egyesület alapító tagjaiként, demo parcellájukban most bemutatják termesztéstechnológiájukat az érdeklődő gazdáknak is.

Magas termésátlagok

A dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft.-nél mindegy 1400 ha-on végeznek szántóföldi növénytermesztést. Ebből 1000 ha a saját és 400 hektár az általuk művelt integrációs terület. Döntően konvencionális szántóföldi növényeket – őszi búzát és árpát, káposztarepcét, kukoricát és napraforgót – termesztenek sikeresen.

– Kukoricatermesztéssel a cégünk több évtizede foglalkozik. Az Alföld Duna melletti részén találhatóak a területeink, ami nem kifejezetten kukoricatermő vidék. Ám öntözéssel, megfelelő tápanyag-utánpótlással, jó agrotechnikával olyan termésátlagot tudunk kialakítani régiónkban is, amely jövedelmező, minden szempontból egy reális és megtérülő beruházás mondta lapunknak ifj. Dusnoki Csaba, az Új Élet Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője.

ifj. Dusnoki Csaba, az Új Élet Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője
ifj. Dusnoki Csaba, az Új Élet Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője

Öntözéses, precíziós termesztéstechnológia

Az öntözés és a precíziós technológiák használata még kevés gazdaságnál nyer alkalmazást hazánkban. Ennek oka, hogy sok helyen nem adottak a körülmények (lásd öntözés), és a precíziós gépek általában új beruházást igényelnek.  Dunapatajon élnek az öntözés adta lehetőségekkel, és a precíziós technológiát is az elsők között vezették be.

– Ha egy alap vetőgép 8–10 millió, akkor egy differenciált kétszer annyiba is belekerülhet, és ez természetesen minden más eszköznél így van. Plusz költség a talajvizsgálat, termőképességi térkép, és a különböző kijuttatási előírástérképek is. De jelentős az is, amit meg tudunk takarítani azzal, hogy pontosabb a vetőmag-, tápanyag- vagy éppen a növényvédőszer-kijuttatás. Fontos elem továbbá a precíziós technológia révén a termőtalajok állapotának megóvása is, ami csak hosszú távon jelentkezik, mint érték. Konkrétan ennek az 57 hektáros kukoricatáblának a vetésideje 2022. április 13-án volt. Megfelelő, optimális talajkörülmények közt, differenciált vetéstérkép alapján történt meg a szemek kijuttatása, tehát a fajtához és a talajviszonyokhoz adódóan választottuk meg a tőszámokat. A középkorai, középérésű fajtákat részesítjük előnyben, mert ez az éréscsoport vált be leginkább a területeinken.

Kukoricatábla öntözése az Új Élet Mezőgazdasági Kft.-nél
Kukoricatábla öntözése az Új Élet Mezőgazdasági Kft.-nél

Öntözés, tápanyagkijuttatással

Az öntözés és az ezzel egyidejű tápanyagkijuttatás szintén alapja a dunapataji termesztéstechnológiának. Az ország egyik leghosszabb, 700 méteres, önjáró öntözőberendezése, okostelefonnal is vezérelhető. A modern technikát igénybe is veszik szükség szerint.

– Cégünk az 1990-es évek óta foglalkozik öntözéssel, ez kezdetben dobos öntözés volt és a tavalyi évtől kezdődően váltottunk körforgó lineár technológiára. Az öntözés nagyon fontos, hogy adatalapúan működik. Szondákkal figyeljük a talajnak a víztartalmát és ezt a növény fenológiai állapotához igazítva választjuk ki a megfelelő mennyiségű öntözést. A gép 12 óra alatt képes 10 mm öntözővíz kijuttatására a jelenlegi 52 hektáros parcellán, ezért éjjel működtetjük, hogy kevesebb stresszel tudja végezni az öntözést. A kritikus időszak a 6-8 leveles állapot, illetve a címerhányás- szemképződés időszaka, amely fokozott figyelmet kíván. De a mostani aszályos időszakokat is figyelembe véve elmondható, hogy az öntözés a vetéstől az érés végéig tartó folyamat. Kiemelném, hogy az öntözések során, a megfelelő fonológiai állapotban, tápanyagokat is juttatunk ki az öntözővízben feloldva, egy menetben. Ezzel is jelentős költségcsökkentés érünk el, a termésmennyiség növelése mellett.

Kukorica Kör Demofarm

Kukorica Kör Egyesület alapító tagjai
Kukorica Kör Egyesület alapító tagjai

A jövedelmező kukoricatermesztés elősegítése, a gazdák tapasztalatainak összegyűjtése és átadása céljából alapították meg az agrárium szakmailag kiemelkedő képviselői tavaly a Kukorica Kör Egyesületet. Az idei évben pedig az ország több, kukoricát termelő gazdálkodójának bevonásával létrehozták a Demofarm programjukat is.

– Az idén érkezett a felkérés az újonnan alakult Kukorica Kör részéről, hogy lépjünk be a Demofarm hálózatába. A belépésünkkel azt a célt tűztük ki, hogy bemutassuk az általunk megvalósított, jövedelmező kukoricatermesztés technológiát a gazdálkodó társak részére, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű termésátlagokat alakíthassunk ki az ország egyes területein nyilatkozta lapunknak ifj. Dusnoki Csaba.

Képek és videó: Horizont Média/Kristóf Imre