fbpx

Lekvár vagy pálinka – ez az idei szilvakérdés

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 19.

Az idei szilvatermés a szokásostól némileg kevesebb, 50 és 60 ezer tonna között várható. A tavaszi fagy és az aszályos időszak ezen a területen is nehezítette a termelők munkáját, a gyümölcsök minőségén meglátszik a csapadékhiány, méretük kisebb a szokásostól, beltartalmi értékük pedig alacsonyabb.

Szilva
A mezőgazdaságot érintő extrém időjárási viszonyok hatása a szilvásokban is megfigyelhető, de a termés mennyisége közelíti alulról a sokévi átlagot (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Győrffy Balázs, a NAK elnöke

A szilva Magyarországon a harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs az alma és a meggy után. Közel 7000 hektáron termesztik, melynek 70 százaléka három megyében, Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében koncentrálódik.

„Idén a tavaszi fagy és a nyári aszály miatt valamivel az átlag alatti szilvatermés várható, 50000-60000 tonna közötti. Ugyanakkor a vízhiány miatt a gyümölcsök egy része nem érte el az ideális méretet és beltartalmi értéket” – mondta a NAK elnöke.

Az aszály hosszabb távon is problémát jelenthet, mert a következő évi virágrügyek differenciálódásában is zavart okozhat, ami ismételten terméscsökkenést eredményezhet. Az ilyen időszakokban még inkább felértékelődnek a gyümölcstermesztési kutatások, valamint az öntözés szerepe.

Dr. Nádosy Ferenc a MATE Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Ceglédi Kutatóállomásának vezetője

Szilvát termeszteni nem mindig egyszerű: az olyan száraz időjárásban, mint az idei, tudni kell, milyen vízmennyiséggel, milyen tápanyagokkal kell segíteni a gyümölcs fejlődését – mondta a szakember.

„A kutatóintézetben többek között a szilvafajták kutatásával, nemesítésével foglalkozunk, amelyek hasznos információkkal szolgálnak például a megfelelő fajtahasználattal kapcsolatban. Fontos szempontok a betegségekkel szembeni tolerancia és a széles ökológiai tűrőképesség. Igyekszünk úgy kialakítani a fajták nemesítését, hogy azok igazodjanak az aktuális szilvafogyasztási trendekhez is. Ráadásul a különböző fajták mind-mind más jellemzőkkel bírnak és másféleképpen használhatók fel” – summázta az intézet tevékenységét az állomásvezető.

Szilva
A különböző szilvafajták más jellemzőkkel bírnak, ennek köszönhetően a felhasználási terület is eltérő (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A szilvának közel 3000 fajtája létezik, melyből Magyarországon 25 fajtát termesztenek, ebből párat említett a szakember:

  • az egyik legnépszerűbb fajta a Stanley, amely augusztus közepén kezd érni;
  • friss fogyasztásra ajánlott az egyik legjobb ízű, édes szilvafajta a Toptaste;
  • lekvárnak kiváló a Haroma és a Presenta is, melyekből befőtt és ecetes szilva is készíthető;
  • süteményekbe a Topfive fajta a legjobb választás, amely nemcsak magas cukortartalommal, de megfelelő savtartalommal is rendelkezik;
  • a hagyományos termesztőkörzetekben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még mindig elterjedt fajta a besztercei.

A fajták eltérnek méretben, színben (piros, lila, sárgás, zöldes, sötétkék), formában (kerek, tojásdad, gömbölyű, hosszúkás), magvaválóságban, lédússágban, aromában és az érési időben is.

A sokféle hazai fajtának köszönhetően a szilva június végétől októberig érik. A szilvacsúcs augusztus végétől indul, amikor megkezdődik a szilva ipari feldolgozása is.

Forrás: NAK/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc