fbpx

Tápanyag-utánpótlás: így segíti a folytatást az Alphaplant

Írta: - 2022 szeptember 19. -Hirdetés

Az őszi vetésű növényeknél már a szeptember-októberi hónapokban megalapozzuk a következő éves termésünk eredményeit. A helyzet sajnos a tavalyi évhez képest nem javult, a magas és egyre növekvő inputanyag-, illetve a visszaeső felvásárlási árak mellett a legnagyobb gondot a folyamatos bizonytalanság okozza a gazdáknak. A kiszámíthatóság, a tervezhetőség már rég a múlté, egyik napról a másikra kell a következő év kimenetelét befolyásoló döntéseket meghozni a növénytermesztés szektorában is.

Őszi vetésűek tápanyagigényei: foszfor és kálium

Ezen döntések meghozatalához nyújt segítséget és biztos alapot az Alphaplant, az Alpha-Vet Kft. részeként. Termékeink gyártása zökkenőmentesen folyik, a partnereink kiszolgálása nem ütközik akadályokba, és minden tőlünk telhető módon támogatjuk a gazdálkodókat.

Nagy kérdés a tápanyag-utánpótlás, növénykondicionálás – mely az évek során mindig elgondolkodtatja az embereket. A magas műtrágyaárak miatt ez a kérdés még jobban kiéleződött, az alternatív megoldások előtérbe kerültek, nagyobb szerepet kapnak.

Az Alphaplant huminsavas növény- és talajkondicionálói valamint lombtrágyái a különböző termesztett növényi kultúrák szinte mindegyikére kínálnak megoldást. Azonban jelenleg szeretném kiemelni az őszi vetésű növények tápanyagigényeit. Ugyanis már az őszi időszak folyamán megalapozzuk a következő évi terméseredményeinket, kezdve a vetés időpontjának helyes megválasztásával, és többek között a tápanyag-utánpótlás ésszerű megvalósításával.

Az őszi időszakban jelentős szerepe van a foszfor és a kálium megfelelő mértékű utánpótlásának. Igaz elmondható, hogy talajaink foszfor és kálium terén jól ellátottak, de különböző hatásoknak (pl. talaj pH, szárazság…) köszönhetően növényeink nem tudják megfelelő mértékben ezeket hasznosítani, kötött állapotban találhatóak meg a talajban. Ezért fontos szerepe van a területek ismeretének. Információt pedig talajvizsgálattal és növényinedv-analízissel is szerezhetünk. Az Alphaplant szolgáltatásai között szerepel a növényinedv-analízis, mely gyors és precíz eredménnyel szolgál a termelők felé.

A fentebb említett két tápelem létfontosságúnak tekinthető a növények szempontjából.  A foszfor sokféle szerepet tölt be a növények fejlődése során. Jelentősége van a fotoszintézisben, a légzésben, az anyagcsere- és energiaközvetítő folyamatokban, befolyásolja a sejtalkotás folyamatait. A foszforellátás többek között befolyásolja a gyökérrendszer alakulását, a növény fejlődését, valamint a szárazságtűrést is. A foszforra a kezdetektől szükségük van a növényeknek, a kezdeti foszforhiányt a későbbi foszforutánpótlás sem hozhatja helyre.

A kálium jelenléte a növényekben nagymértékben befolyásolja a vízfelhasználás hatékonyságát, a nitrogén-anyagforgalmat, a megfelelő kálium ellátottság növeli a fagytűrő képességet. Ez összefüggésben van a szénhidrátképződésre gyakorolt kedvező hatásával, ugyanis a magasabb cukor-, illetve szénhidráttartalom fagyáspontcsökkenéssel jár. Tehát a megfelelő káliumszinttel rendelkező növények jobban reagálnak az aszály vagy a hideg okozta stresszhelyzetekre. A kálium elősegíti az epidermiszsejtfalak megvastagodását, aminek vélhető eredményeként a növények ellenállóbbak lesznek a gombás és bakteriális megbetegedésekkel szemben.

A nem megfelelő foszfor- és káliumellátottság nem okoz minden esetben olyan intenzív, azonnal észlelhető tüneteket, mint pl. a nitrogénhiány, de hiányuk esetén olykor nagy terméscsökkenéssel kell számolnunk. A folyamatosan fejlődő és bővülő tápanyag-utánpótlási megoldások lehetővé teszik a termelők számára, hogy a fentebb említett két létfontosságú tápelemet már a növény kezdeti fejlődésekor folyékony, azonnal felvehető formában juttassák ki. Ezzel elkerülve annak a veszélyét, hogy a már fentebb említett okok miatt a talajból nem vagy csak kis mértékben tudja a növény a foszfort és a káliumot hasznosítani.

Organit PK: erő, jó kondíció

Az Alphaplant által kínált megoldás, az Organit PK folyékony foszfor- és káliumtartalmú EK-műtrágya, melyet növényvédőszerekkel egy menetben ki lehet juttatni. A búza és a káposztarepce esetében is már javasolt az őszi kijuttatás, mellyel elősegítjük a növények megerősödését, csökkentjük a kifagyás esélyét. Az Organit PK kelátképzőt tartalmaz, ezáltal a hasznosulása sokkal gyorsabb és kedvezőbb.  Gyors és optimális biológiai hatást eredményeznek. A speciális kelátok felvételét az erősen lúgos környezet sem befolyásolja, a növény képes felvenni akár magasabb pH felett is, jól érvényesülnek. Ugyanakkor a semleges vagy savanyú tartományban is kiválóan fejtik ki hatásukat. Nagyon extrém körülmények között is felvehetők a növény számára.

Természetesen a foszfor- és a kálium-tápelemek mellett figyelnünk kell a harmonikus tápanyagellátásra, valamint arra, hogy a növények ezeket az elemeket minél kevesebb erő befektetésével érjék el. Az említett tápanyagfelvételt nagymértékben befolyásolják a huminsavak és fulvosavak, melyek szerepe nélkülözhetetlen a növény tápanyag-gazdálkodásában, a mikro- és makroelemek felvételében, felszívódásában. Oxigénszállító hatásuk a növény egész anyagcseréjét segítik. Lombtrágya formájában a fulvosavak például maradéktalanul képesek bármilyen PH-érték mellett felszívódni. A levélfelület felső epidermiszén átjutva egészen a sejtfal membránjait megcélozva segít bármilyen stresszfaktor során. Erősítik a növény immunrendszerét, növelik a gyökértömeget, valamint javítják a gyökér regenerálódó képességét.

Az Alphaplant a huminsavas növénykondicionálói közül a Humic Alpha termékét javasolja már ősszel az Organit PK-val együtt kijuttatni. A Humic Alpha egy természetes humusz ásványból kivont koncentrált huminsavat tartalmazó növénykondicionáló készítmény. Növényvédő szerekkel, egyéb mikro-makro elemeket tartalmazó lombtrágyákkal kijuttatható. Ezen készítmények hatásait elősegíti, fokozza. Az őszi vetésű növényeinknél fontos, hogy az áttelelés időszaka a legkevesebb stresszel járjon a növényeink számára. A Humic Alpha fokozza a télállóságot, elősegíti a P és K tápanyagok beépülését, felvételét. A huminsavnak nem csak levélen, de talajon keresztül is van hatása. A talajban serkenti az ott élő mikroorganizmusok működését, valamint a növények gyökérképződését. A megfelelő gyökeresedés eredményeként a növények nagyobb felületen, több tápanyagot, vizet képesek a talajból kinyerni és felvenni.

Az Alphaplant a termelőket, partnereiket biztosítja, hogy a kialakult gazdasági helyzet ellenére termékei folyamatosan elérhetőek, tervezhetnek a következő évben is a támogatásunkkal. Kollégáink szakmai tudásukkal segítik a gazdálkodókat egy a termelők és a növények igényeit egyaránt kielégítő döntés meghozatalában.

Hornich Ilona
növényorvos
Alphaplant