fbpx

Az élet energiahordozója a foszfor – a foszfor, mint tápelem

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 17.

A modern növénytermesztés során elért terméseredmények nem képzelhetőek el magas szintű tápanyag-utánpótlás nélkül. Hiányát a növények rövid ideig képesek csak tolerálni, már néhány nap után csökken a hajtás- és gyökérnövekedés.

Létfontosságú, de problémás

A foszforellátás sokszor nehézségekbe ütközhet, így az intenzív, nagy termőképességű fajták termesztése során a tenyészidő kritikus szakaszaiban előfordulhat az, hogy a növény nem talál elegendő foszfort a fejlődéséhez. A foszforral való ellátást tovább nehezíti, hogy a gyökerek csak közvetlen közelről képesek felvenni, ezért a megfelelő hozzáférés alapja a gyökérzóna egyenletes ellátása hatóanyaggal.

A köztudatban nem terjedt el, hogy a következő 8085 éven belül a gazdaságosan kitermelhető foszforkészletek kimerülnek, így ennek, a modern mezőgazdaságban esszenciális szerepet betöltő elemnek a hiánya komoly veszélyt jelent. Mindenek előtt a foszforműtrágyák hatékonyságát kell növelnünk, ugyanis ennek mértéke sok esetben nem éri el az 50%-ot az általánosan alkalmazott műtrágyák esetében.

Áttörés a foszforpótlásban

A 19. század közepe óta változatlan hatóanyag-előállítási technológiában ért el áttörést a Timac AGRO. A kutatómunka eredményeként 2010-ben jött létre a TOP-PHOS, amely a hagyományos szántóföldi foszforpótlási technológiákkal szemben lehetőséget ad arra, hogy a gazdálkodók a tenyészidőben folyamatosan hozzáférhető foszfor-hatóanyagbázist hozzanak létre a talajban. A speciális gyártástechnológiának köszönhetően a szerves komplex megvédi, és felvehető formában tartja a hatóanyagot, függetlenül attól, hogy a talaj milyen lekötődési kockázatokat hordoz magában.

A termesztéstechnológiába illesztése során minden olyan körülmény, ami a talaj foszforszolgáltató képességét, vagy a növény foszforfelvételét negatívan befolyásolja, indokolttá teszi a TOP-PHOS használatát.

Búza, repce: véd és kockázatmentesen táplál

A speciális gyártástechnológiának köszönhetően a szerves komplex a teljes tenyészidőben megvédi, és felvehető formában tartja a hatóanyagot, függetlenül attól, hogy a talaj milyen lekötődési kockázatokat hordoz magában. Ez különösen fontos a búza és a repce esetében, hiszen ezeknél a növényeknél a foszforpótlás ideje és a tényleges nagymértékű igény között akár több hónap is eltelhet. A nagy termőképességű búzák és az intenzív repcék termesztése során különösen jó szolgálatot tesz ez a kiemelkedően hasznosuló foszfor.

http://www.timacagro.hu