fbpx

Madárinfluenza: a Nyírség is elesett

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 13.

Egy majdnem 100 ezres állományban is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza-vírust. De másutt is újabb kitöréseket regisztráltak.

madarinfluenza baromfi
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Felszámolják a telepet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Magyarország eddig vírusmentes területén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban is azonosította a magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét. Az érintett, több mint 93 ezer darabos pecsenyekacsa-állományban a kór H5N1 altípusa ütötte fel a fejét, emiatt a telep felszámolása folyamatban van.

Kijelölték a védőkörzetet

A Nyírbátorban található, majdnem 94 pecsenyekacsát számláló gazdaságban az állatok megemelkedett elhullása és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza lehetséges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban. A telep felszámolásán túl a szakemberek a fertőzött gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. További vizsgálatok indultak, és életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Bárhol kitörhet, így kell védekezni!

Közben Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben is – újabb kitörések következtében – tovább bővültek a korábban kijelölt, korlátozás alatt álló területek. Mindez jelzi, hogy a madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet. A Nébih újra felhívja az állattartók figyelmét, hogy csakis az előírások szigorú betartásával csökkenthető annak az esélye, hogy baromfiállományuk vadmadarakkal érintkezzen és megfertőződjön. Kiemelten fontos, hogy az állatokat zártan etessék és itassák, valamint a takarmányt és az almot lefedve tárolják. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.