fbpx

Magyarország továbbra is őrzi a gümőkórtól mentes minősítést

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 24.

Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt – 2023 elején két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az érintett telepeken forgalmi korlátozást rendelt el.

legelő szarasmarhák
Legeltetett szarvasmarháknál mutatták ki a betegséget (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A szarvasmarhák vadállatoktól fertőződhettek meg

Két Somogy vármegyei telepen az éves ellenőrző vizsgálat (ún. intradermális tuberkulinpróba) során merült fel egy-egy tünetmentes állatnál a gümőkór gyanúja. A telepek egymástól nagyjából 40 km-es távolságban helyezkednek el, azonban közvetlen járványügyi kapcsolat nincs az állományok között. Legeltetett húsmarha-állományokról lévén szó nagy az esélye annak, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg.

A területileg illetékes hatóság a pozitív tuberkulinpróba alapján intézkedett a fertőzött állatok diagnosztikai vágásáról és forgalmi korlátozást rendelt el a telepeken. A gümőkór jelenlétét a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették a Mycobacterium caprae baktérium kitenyésztésével.

Fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem került

A vágóhidakat felügyelő, EU-szerte egységes, hatósági állatorvosi rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett.

Hazánk továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.

Májusban Csongrád-Csanád vármegyében mutattak ki bakteriális fertőződést, melyet gümőkórként diagnosztizáltak.

Forrás: Nébih