Borsó és retek mikrozöldeket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta program keretében. A laboratóriumi és mikrobiológiai vizsgálatokat helyszíni ellenőrzésekkel is kiegészítették.
A vizsgált mikrozöldek mintáit 11 termőhelyről gyűjtötték be
A Nébih szakemberei ezúttal a gasztronómiában és a háztartásokban is egyre népszerűbb mikrozöldeket tesztelték. A kert nélkül is termeszthető kisméretű zöldségek tökéletes kiegészítői lehetnek a különböző salátáknak, szendvicseknek. A Szupermenta terméktesztjében összesen 16, fajtájukat tekintve kilenc borsó és hét retek, mikrozöldet vizsgáltak. Kiszerelésük szerint jellemzően vágottak voltak, de mindkét típusból akadt egy-egy olyan is, mely ültetőközeggel volt elérhető. A borsó mikrozöldek között kettő bio termék is szerepelt.
Az átfogó képhez, az alapos ellenőrzéshez természetesen a laboratóriumban és a kedveltségi vizsgálaton is bizonyítaniuk kellett a mikrozöldségeknek. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, azonban a címkézésre és a nyilvántartásra vonatkozó kifogások miatt két esetben eljárást indítottak az ellenőrök.
Laboratóriumi vizsgálatok kiterjedtek:
- mikrobiológiai vizsgálatokra (Salmonella spp.; Listeria monocytogenes; Enterobaktérium; penészgomba; Shiga toxin termelő Escherichia coli; Hepatitis A vírus; Norovírus);
- növényvédőszer-maradék jelenlétére;
- GMO vizsgálatra;
- nehézfémek (ólom, kadmium) esetleges jelenlétére;
- nitrit- és nitrát jelenlétre;
- vitamintartalomra (B1-, B2-, B3-, B6-, B9-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, Béta-karotin);
- makroelem-tartalomra (foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium);
- mikroelemek (mangán, réz, vas, cink) jelenlétére.
Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált mikrozöldek megfeleltek az előírásoknak.
A helyszíni ellenőrzések eredményei
Minden termelőnél – öt őstermelőnél, két egyéni vállalkozónál és négy cégnél – helyszíni ellenőrzést végeztek. Megnézték, hogy az előállítás körülményei megfelelnek-e a vonatkozó higiéniai előírásoknak, továbbá megvizsgálták a magokat, a csomagolóanyagokat, a címkén feltüntetett információkat, a nyomonkövethetőséget és a kötelező regisztráció (pl. FELIR) meglétét is.
Két esetben indítottak eljárást a címkézésre és a nyilvántartásra vonatkozó kifogások miatt. A feltárt hibákat a megadott határidőn belül javítaniuk kell az érintett termelőknek.
A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Emellett a helyszíni ellenőrzés alkalmával is értékelték a szakemberek az egyes termelőket, így a végső sorrend a kedveltségi vizsgálat és a termelői értékelés összesített eredményei alapján alakult ki.
További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.
Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc