fbpx

Most aktuális, a héten lehet beadni a támogatási kérelmet

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 29.

A sertéspiaci válságcsomag keretösszege 4 milliárd forint, amelyet a nemzeti költségvetésből biztosít a kormány. A sertéskoca-tartók jövedelempótló támogatási kérelmüket 2022. március 28. és április 1. között nyújthatják be a Magyar Államkincstár (MÁK) elektronikus felületén.

Sertés
A sertéságazat különösen érzékeny szegmensét képező kocatartókat segíti a támogatás (Fotó: Pixabay)

Kocánként 20 ezer forint mértékű támogatás

A Magyar Közlöny 2022. március 25-i számában jelent meg a tenyészkoca tartása után igénybe vehető jövedelempótló támogatás részletes feltételeiről szóló, 12/2022. (III.25.) AM rendelete, amely a már korábban bejelentett, kocánként 20 ezer forint mértékű, jövedelempótló támogatás szabályait tartalmazza.

Az új, vissza nem térítendő támogatással a tárca célja a sertéságazat különösen érzékeny szegmensét képező kocatartók – a takarmány- és energiaárak drasztikus emelkedése által okozott és a sertéságazat szokásos ciklikus piaci nehézségein túlmutató – rendkívüli gazdasági problémáinak kezelése – mondta Nagy István, agrárminiszter a tárca közleményében.

Az intézkedés hozzájárul a sertéságazati termelési alapok megőrzéséhez, az érintett vállalkozások túléléséhez.

Főbb szabályok

A támogatás alapja a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége (MSTSZ) igazolása vagy a kocatartó részére a 2021. évben hatósági intézkedés miatt felszámolt állományok vonatkozásában meghozott leölési határozat szerinti állatállományi létszám.

A támogatás igénybevételéhez szükséges igazolás vagy leölési határozat adatai a MÁK rendelkezésére állnak, így ezzel kapcsolatosan a kocatartóknak további teendője nincs.

A támogatási kérelem benyújtásakor a termelőnek az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfélnek kell minősülnie, ezért amennyiben szükséges, javasolják a nyilvántartásba vételi eljárás mielőbbi megkezdését.

A támogatási kérelmet a MÁK által működtetett elektronikus űrlapkitöltő felületen kell benyújtani, a nem ilyen úton érkezett kérelmek, dokumentumok a döntésnél nem vehetők figyelembe.

A támogatási döntést a hiánytalan kérelmeknél a Magyar Államkincstár április 14-ig hozza meg, kedvező döntés esetén, várhatóan június 30-ig intézkedik a támogatás folyósításáról.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc