fbpx

Az inputanyagárak növekedésére is van fenntartható megoldás

Írta: Sándor Ildikó - 2023 március 14.

Az AGRITURF 2022 Zrt. tőzeghumát-üzemet hozott létre Mezőkövesden. A több mint 700 millió forintos önerős beruházással létrehozott új üzem ünnepélyes átadásán – márc. 9-én – az Agrárágazat is jelen lehetett.

agrárminiszter
„Tapasztatok szerint a tőzeghumát technológiával a műtrágyadózisok a felére csökkenthetők a növénytermesztésben úgy, hogy a termésátlagok nem csökkennek” – hangzott el Nagy István agrárminiszter köszöntőjében

Baj van a termőtalajokkal

Sajnálatos módon a termőtalajok szerte a világon, így Magyarországon is romlanak, csökken a tápanyagszolgáltató képességük. Hazánkban a mezőgazdasági termőterület jelenleg 5,8 millió hektár, amiből 1,4 milliót érint a degradáció. Az intenzív mezőgazdasági terhelés miatt a művelt réteg szerkezete tönkrement, lassan már nincs hova romlani a termőtalajnak, hiszen már nem rendelkezik megfelelő szerkezettel. A talajélet csökkenését a nem okszerű termesztéstechnológia és a talajtípusnak nem megfelelő talajművelési mód eredményezi. Viszont, ha a talajokban a mikroorganizmusok biodiverzitása és száma csökken, akkor a pufferkapacitás is romlik, ami hosszú távon a termőképesség elvesztésével járhat. Ennek tudatában Green Deal néven a gazdasági élet minden területére fogalmaz meg stratégiai elvárásokat az Unió, így a mezőgazdaságon belül a növényvédelmet, a talajvédelmet és a tápanyag-gazdálkodást is érintik a megszorításai. Ebből csak egyik cél a műtrágya-felhasználás 20%-kal való csökkentése, tehát fel kell készülni, ha akár az irreálisan magas árak, akár a jogszabályi korlátozások miatt beszűkül ez a piac, akkor legyen más eszköz, amihez nyúlhatunk.

Megoldás: tőzeghumát koncentrátum

A tapasztatok szerint a tőzeghumát technológiával a műtrágyadózisok a felére csökkenthetők a növénytermesztésben úgy, hogy a termésátlagok nem csökkennek, sőt, növekedhetnek. A tőzeghumát koncentrátum magas humin- és fulvosav tartalommal rendelkezik, így a növénytáplálásban is fontos szerepet játszik, emellett javítja a talajok termőképességét is. A kezelések hatására a növények szárazságtűrése növekedik, így az aszálykárok csökkennek. Ennek megfelelően az AGRITURF tőzeghumát technológia a vetőmag kezelésével kezdődik, majd a növényállomány kétszeri permetezésével folytatódik. Az első kezelés általában pár leveles állapotban történik, így a talajra is kerül hatóanyag. A második permetezést virágzás előtt kell elvégezni. 

A technológia kiváló terméseredményeket ígérő, természetes tápanyag-utánpótlást biztosít a termőtalajoknak. Az AGRITURF 2022 Zrt. által előállított tőzeghumát-koncentrátum fulvo- és huminsavakban gazdag készítmény, amely a tőzegben lévő értékes anyagokat is tartalmazza. A gazdálkodók számára ez az innovatív termék nemcsak fenntarthatósági, hanem költséghatékonysági szempontból is fontos, hiszen képes felére csökkenteni a kezelt talajok műtrágyaigényét.

tőzeghumát
Jelenleg az üzem kapacitása napi 160 tonna tőzeghumát koncentrátum előállítására alkalmas

Pénzes Éva, a vállalkozás kereskedelmi és marketing igazgatója a beruházás részleteit ismertetve köszöntőjében elmondta: jelenleg az üzem kapacitása napi 160 tonna tőzeghumát koncentrátum előállítására alkalmas, így az éves gyártási volumen bő 40 000 t. A tervezett bővítéssel évente 1 millió hektár szántóföld kezelése biztosított, vagyis Magyarország szántóföldjeinek mintegy 1/4-ét lehet majd ellátni az AGRITURF tőzeghumát koncentrátumával. Mivel a termék felhasználása a növénytermesztési szezonhoz kötött, ezért nagyon fontos a termelésnek felkészülnie a gazdáktól szinte egyszerre jelentkező igényekre. 2023. első félévében ezért 4 db 150 m3-es földalatti tároló tartály kerül az üzem mögött elhelyezésre.

Agriturf
Pénzes Éva, az AGRITURF 2022. Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója

A gyártócsarnok mellett egy 3.000 m2-es tárolócsarnok áll, jelenleg 30 munkavállalót foglalkoztatnak, ez a létszám azonban várhatóan néhány hónapon belül a duplájára bővül. A következő években pedig fejlesztési céljaik között szerepel egy több hektáros mintagazdaság létrehozása, valamint kutatólabor, és egy 500 négyzetméteres előadó-, illetve konferenciaterem építése. Ezen kívül 2026 végéig két ütemben, összesen 15 ezer négyzetméter alapterületű csarnok- és gyárbővítést is terveznek. Az AGRITURF 2022. Zrt. nevével már az AGROmashEXPO látogatói is találkozhattak. A cég szervezésében tartott, talajélettel foglalkozó kerekasztal-beszélgetésünkről itt olvashatnak.