fbpx

Kokárdás üzemanyagár-változás

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 14.

A gazdaság nincs sok tekintettel a nemzeti ünnepre, március 15-én, szerdán változnak az üzemanyagárak, most is ellentétes irányba: a 95-ös benzin tarifája drágább lesz 2 forinttal, a gázolaj bruttó nagykereskedelmi ára azonban literenként 3 forinttal csökken.

Üzemanyagárak alakulása, grafikon
Ezen a héten is ellentételesen mozog a benzin és a gázolaj ára (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Nyugodt a nemzetközi piac

A Brent olaj ára az elmúlt héten némileg csökkent, a hordónkénti ár lement egészen 81 dollár közelébe. Ez azt mutatja, hogy az orosz embargó és az Ukrajnában dúló háború ellenére nyugodt a nemzetközi olajpiac.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely között megközelítőleg 140 forint különbség van, gázolajnál ugyanez az érték közel 160 forint.

Töltőállomás
A 95-ös benzin- és a gázolajár 2023-as trendje (grafikon: holtankoljak.hu)

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesültek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 607 Ft/liter;
  • gázolaj – 621 Ft/liter.

Amennyiben a változás a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, szerdától a benzin kapcsán 609 forintos árral számolhatunk, a gázolaj literje pedig 618 forint körül fog beállni.

Utoljára pénteken adtunk hírt e témában, akkor is a mostanihoz hasonló irányú elmozdulás volt a jellemző: a 95-ös benzin drágult 2 forinttal, a gázolaj pedig olcsóbb lett ugyanannyival.

Forrás: holtankoljak.hu