fbpx

Magyar szójatermék iránt érdeklődnek a nemzetközi élelmiszergyártók

Írta: - 2014 január 09.

Magyar szójatermék iránt érdeklődnek a nemzetközi élelmiszergyártókBudapest, 2014. január 9., csütörtök (MTI) – Élelmiszergyártó és forgalmazó óriáscégek tesztelik a magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártott új szójakészítményt, amelynek beltartalma megegyezik a sertés, vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb – mondta a terméket kifejlesztő Fitotex Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

A már három különféle nagy nemzetközi élelmiszeripari kiállításon is innovációs díjat nyert termék iránt nagy az érdeklődés – állítja a vegyészmérnök végzettségű Szilbereky Jenő.

A szója az egyedüli teljes értékű növényi fehérjeforrás, amelyet eddig döntő mértékben takarmányként hasznosítottak. A magyar találmány alapján viszont ipari mennyiségben állítható elő könnyen emészthető, jó minőségű csíráztatott szója, ami élelmiszerek alapanyagaként az egészséges táplálkozásba illeszthető. Koleszterinszegény húspótlók, tofuk, pástétomok, különféle gluténmentes tészták, készülhetnek belőle. Mivel a Yasóhoz hazai termesztésű szóját használnak fel, garantáltan mentes a génmanipulációtól, ami tovább növeli piaci értékét – állítja az ügyvezető.

Hozzátette, több mint 30 világcég, közöttük a német Worlec, a holland Lytos, az olasz Faravelli és az angol FoodDoctor kutatás-fejlesztő gárdája folytat közös kísérleteket a magyar feltalálókkal, hogy miként használható új termékeik alapanyagaként a Yasó. Hasonló, hónapokig, gyakran évekig tartó termékfejlesztés zajlik például a Pápai Hús-nál és a Nébár Kft. bajai kenyérgyárában is.

Szilbereky Jenő tájékoztatása szerint elsősorban dél-afrikai, kínai és indiai cégek a gyártási technológiát akarják megvásárolni. Elképzelésük szerint a sződi gyárhoz hasonló üzemek hálózatát építenék fel a helyi élelmiszerellátás javítására, erről is folyamatban vannak az üzleti tárgyalások.

A szójaterméket saját tőkéből és banki hitelből félmilliárd forintért a Sződön 2009-ben felépült magyar tulajdonú üzemben gyártják. Az üzemben tavaly 500 tonnányi termék készült, a nyereséget egyelőre felemésztik a kutatás-fejlesztési költségek. A terv szerint 2014-ben már megháromszorozzák a termelést, 2015-ben pedig a harminc munkást foglalkoztató gyár teljes kapacitással, évi 2000 tonnányi terméket gyárt majd. Ekkor a kalkuláció szerint a termelési értéke eléri az 1,7 milliárd forintot és ezzel megtérül a beruházás – mondta a Fitotex vezetője.

MTI 2014. január 9.