fbpx

Nagyon korán szüretelik, sőt, már vásárolják az almát!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 28.

A korán jött tavasz révén minden eddiginél korábban indulhat a szüret a hazai almaültetvényeken. Sőt, Szabolcsban már meg is kezdték a felvásárlást. Úgy tűnik, nem lesz elég a hazai termés…

Kisebb és kevesebb gyümölcs

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) becslése szerint az idén az átlagosnál gyengébb termés várható, a belföldi étkezési és feldolgozóipari igényeket nem tudja teljes mértékben fedezni a leszüretelt mennyiség. Jó esetben a 350 ezer tonnát is meghaladhatja a termés, míg a legrosszabb forgatókönyv esetén a 300 ezer tonnát sem éri majd el a tényleges termésmennyiség. Ennek oka részben a tavalyi erős termés, az idei tavaszi hidegek és a nyári aszály: idén mintegy 150 ezer tonnával kevesebb almát takaríthatnak be a hazai ültetvényeken, mint tavaly. Az étkezési minőségű alma mennyisége a várakozások szerint 90-100 ezer tonna körül alakul majd, míg 220-240 ezer tonna lesz az ipari alma, jóllehet 110 ezer tonnára tehető a hazai étkezési alma piac, és 400 ezer tonna a feldolgozóipari kapacitás.  Az aszály és a hőség miatt a gyümölcsméretek növekedése elmarad a szokásostól, így – főleg az eleve kisgyümölcsű fajtáknál – várhatóan kisebb lesz a gyümölcsméret, amit az étkezési alma piacának idén tolerálnia kell.

alma szüret
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Magasabb árakon kezdődött a felvásárlás

Hazánkban már csak mintegy 20,5 ezer hektáron folyik almatermelés. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok mellett Zala vármegyékben is, ám a fő termesztőkörzet továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, ahol összesen 15 136 hektár almaültetvény található. Ott az étkezési mellett az ipari alma még jelentősebb arányban van jelen. Az idén szokatlanul korán kezdődött a szezon, lényegében mindegyik feldolgozóüzemben elkezdődött a léalma felvásárlása, a korai tavasz miatt ugyanis korábban érik be a gyümölcs. A legidősebb termelők és szakemberek sem emlékeznek olyan évre, amikor augusztus elején elkezdődhetett volna a szüret. A sokak által ismert és kedvelt Jonathán fajta is jóval korábban érik majd, így október helyett már szeptember elején elindulhat a szüret. Mint az Agrárágazat is megírta, a léalma esetében az árak a korábbinál kedvezőbben alakulhatnak: jelenleg 75-80 Ft/kg a léalma nettó felvásárlási ára, ami a tavalyi ár közel duplája. Az étkezési alma esetében is 25-35%-os termelői ár növekedés várható.

forrás: NAK, FruitVeB