fbpx

Jövőbemutató, integrált kalászos-növényvédelem a UPL-től

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 04.

A hatóanyag-kivonások, a növekvő növényvédelmi kiadások és az időjárási kihívások miatt a UPL olyan integrált szemléletű, költségkímélő technológiát dolgozott ki, amely kevesebb kezeléssel, növénykondicionálással képes e kihívások elhárítására. Mindezt Bölcskén, az Isterrával közös hagyományos bemutatón részletezték a kalászos-bemutatóparcellákon.

UPL kalászos növényvédelmi bemutató

Csak a minőségi gabonatermesztésnek van jövője itthon

A múltbeli tömegtermeléssel szemben a hazai gabonatermesztésnek egyre inkább csak a minőségi termények előállításában van jövője. Ebben Magyarország jó esélyekkel bír, ugyanakkor ehhez a növényvédelmi, növénykondicionálási eszközök hatékony alkalmazása is szükséges – fejtette ki a UPL Hungary Kft. kereskedelmi vezetője Bölcskén, az Isterra Közép-Európa Kft.-vel közös, hagyományos szántóföldi bemutatóján. Borsos László ezen eszközök első sorában említette a UPL biológiai alapú termékeit, amelyek az integrált növényvédelemben, a minőségi kalászosgabona előállításában nemcsak hasznosak, de nélkülözhetetlenek is.

A sok új kihívás új eszközöket kíván:
Két kezelésre épülő komplex védelem és növénykondicionálás költségkímélő módon.

A UPL csávázószer-felelőse a bemutatón lapunknak hangsúlyozta: a UPL által kifejlesztett ProNutiva program évekkel ezelőtt a biológiai termékek és a kémiai megoldások ötvözését tűzte zászlójára, amire ma már elengedhetetlenül igény van a fenntartható növényvédelemben. – Egyszerre kell reagálnunk arra, hogy egyre kevesebb növényvédőszer-hatóanyag áll rendelkezésre, mégis egyre nagyobbak a környezeti -és technológia változások miatti növényvédelmi elvárások. Ma a biológiai megoldások, készítmények és technológiák egyre fontosabbak és ahogy a helyszín is bizonyítja, jól alkalmazhatóak együtt a hagyományos, kémiai védelem eszközeivel – mondta Vados Csaba. A területi képviselő hozzátette: a növekvő inputanyagárak korában a UPL azzal is hozzájárul gazdapartnerei jövedelmező munkájához, hogy költségkímélő technológiát biztosít. – Az adott körülményekhez UPL komplex kalászos technológiája összesen két, bár láthatóan hatékony összeállítású kezelést állított össze. Ezekhez pedig nagyon is versenyképes árú készítményeket biztosítunk – fejtette ki.

Modern, a körülményekhez kiválóan alkalmazkodó kalászos fajták nélkül nincs jövedelmező gabonatermesztés.

A bemutatón mindehhez az Isterra fajtabemutatójának búzái adták a növénytermesztési hátteret. A vetőmag-előállító cég jó betegség-ellenállóságú, stabil alkalmazkodó- és termőképességű, jó aszálytűrésű malmi- és takarmánybúzafajtái – így a Danaida, a Basilio, a Providence, a Frenetic, a Complice, az Intensity és a Celebrity – mutatták meg a nemesítési eredményeket. Ezek közül nem egy esetenként viszonylag szerény kezeléssel is kiemelkedő mértékű termést hozott.

UPL kalászos növényvédelmi bemutató

A talajlakó kártevők elleni védelmi stratégia fontos, a UPL kalászos növényvédelmi technológiájának első eleme a rovarölő hatású Signal 300 ES csávázószer használata 2 l/vetőmagtonna dózisban – ezt követte a tavaszi első komplex kezelés. A Xanadu herbicid új hatóanyaga, abenszulfuron révén különösen a klasszikus, tavaszi gabonagyomok, veronikafélék, tyúkhúr, viola, pásztortáska, galaj ellen nyújt kiváló hatást, és a gyomok kb. 20 nap alatti elpusztításáért felelős, míg a Minstrelben levő fluroxipir gyorsító hatású, jó segítség a nehezebben irtható gyomok, pl. fejlettebb pipacsok, pipitérek, mezei gyöngyköles ellen. A rovarok elleni védelmet a hatékony, kontakt és gyomorméreg, a Cyperkill Max biztosítja. A UPL a kén használatának újragindolását és a Colpenn kén készítmény alkalmazását javasolja a gombák elleni védelemben. A preventív, kuratív és eradikatív hatással rendelkező Conrod fungicidhez kiváló kombinációs partner. Ugyancsak a tavaszi első kezelésnek része a növénykondicionáló Tonivit, amely erőteljesen fejlődő gyökérzetet biztosít, javítja a kalászosok vízháztartását, javul a szervetlen tápanyagok felvételének képessége, jobban tűri az időjárási stresszhatásokat. Miután a klímaváltozással mind enyhébb telekhez kell alkalmazkodnunk, különösen hasznos a tápanyag-utánpótlást növénykondicionálókkal kiegészíteni, az ilyenkor fellépő relatív tápanyaghiányt Tonivittel ellensúlyozni.

UPL kalászos növényvédelmi bemutató
Fotók: Horizont Média/Kohout Zoltán

A kalászhányást követő időszakban alkalmazott tavaszi kezelés a Chamane-csomagra épül a UPL technológiájában. Ez a Chamane nevű, azoxytrobin hatóanyagú, illetve a Conrod tebukonazoltartalmú gombaölő szereket tartalmazza, a növénykondicionálásért pedig a Forthial algaszűrlet felelős. Ennek előnye nemcsak abban van, hogy segíti a fotoszintézis intenzitását, és növeli a tápanyagfelvétel mennyiségét, hanem javítja a kijuttatott műtrágya hasznosulását is. Mindez hozzájárul a termésmennyiség növeléséhez és beltartalmi jellemzőinek javításához. A készítmények mellett ajánlott a Silwet star permetezési adalék alkalmazása is, hogy a permetlé jobb fedettségével nőjön a kezelés hatékonysága mindenféle levélfelületen. A jól időzített első rovarölő permetezést csak a második permetezés alkalmával kellett kiegészíteni ebben a már bevált Cyperkill Max készítmény segített 0,05 l/ha dózisban.

Az alkalmazott UPL technológia előnyét nem csak a kedvező árú készítmények jelentik. A kevesebb menetszám üzemanyag- és időmegtakarítást jelent, valamint a talajszerkezet védelmében is előnyös. Ennél is fontosabb, hogy jobban szervezhető a sok szinte egyidejű tavaszi növényvédelmi feladat, – hangzott el a bölcskei UPL-bemutatón. A területi képviselő felívta a figyelmet a UPL őszi gabona technológia elemeire a Signal, Reliance, Tonivit és a vírusvektorok ellen a Cyperkill max, Deltaphar, vagy   Markate használatára.

Valovics Attila fejlesztőmérnök az AryAmin C-ről beszélt, ami új biostimulátor a UPL termékpalettáján. Eltérően az algáktól, ez egy aminosav-alapú növénykondicionáló, elsősorban támogató és szabályozó hatással. A benne legnagyobb mennyiségben található három aminosav (prolin, lizin, glutaminsav) olyan enzimek működését serkenti, amelyek a stressz által okozott károsodások csökkentéséért, a kelátképzésért és a klorofill képződéséért felelősek. Felhasználása rugalmas: a búza néhány leveles korától zászlóslevélig, 1,0-2,0 l/ha dózisban alkalmazható.

UPL