fbpx

Öntözőberendezések tűzihorganyzott kivitelben

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 08.

A NAGÉV húsz éve foglalkozik megrendelésre történő tűzihorganyzással (bérhorganyzással) a gazdaság szinte valamennyi területére, ezen belül a mezőgazdasági szektorba is.

A tevékenységet 1998-ban NAGÉV Kft. tiszacsegei vállalata kezdte el, majd a NAGÉV CINK Kft. 2011 évi piacra lépésével jelentős mértékben megnőtt a NAGÉV fémbevonó kapacitása (1. kép). A NAGÉV CINK KFT Magyarország legújabb, legmodernebb ilyen vállalata, az ország legnagyobb térfogatú bevonó kádjával rendelkezik, ahol akár 15 m hosszú és 7 tonna/db tömegű, míg a NAGÉV KFT-nél 7,2 m hosszú és 3 tonna/db tömegű acélelemek egy lépésben történő kezelése is lehetséges.

A magyar tűzihorganyzó iparág egyik nagy megrendelője hosszú-hosszú évtizedek óta a mezőgazdasági szektor. Az agráriumban használatos kisebb-nagyobb vas-, és acéledényeket már több mint másfélszáz esztendeje horganyozzák a világban, azonban a hosszabb termékek (pl. csarnokszerkezetek elemei, csővezetékek, stb.) bevonása Magyarországon a múlt század hetvenes éveitől vált lehetségessé. A vízvezetékekhez és állványszerkezetekhez használatos kisátmérőjű tűzihorganyzott acélcsövek sok évtizede fontos anyagai az építőiparnak, a mezőgazdaságban a nagyobb átmérőjű horganyzott csövek és tartályok csak a modern öntözőrendszerek elterjedésének köszönhetően jelentek meg nagy mennyiségben (2. kép).

nagév

1. kép: Korszerű önjáró öntözőberendezés

A cink (horgany) korróziós ellenállása öntözővízben

A horganyréteg élettartama egy adott alkalmazási közegben függ a védőréteg vastagságától, valamint a korróziós hatások erősségétől. Gyakorlati tapasztalatok bebizonyítják, hogy tiszta természetes édesvizekben, vagy vezetékes ivóvízben a cink (horgany) korróziós vesztesége éves viszonylatban nem haladja meg az 1-3 µm/év értéket. Hosszú idő elteltével a bevonat fogyása egyenes arányosnak tekinthető. Víz alatti igénybevételeknél egyik fontos szempont a víz pH-értéke (savas, semleges, lúgos). A cink (horgany) 5,5 pH – 12,5 pH között kitűnően alkalmazható (3. kép), felületén egy tömör védőoxid alakul ki, amely csak nagyon lassan kopik és újratermelődik. A védőréteg időtállóságát befolyásolja még a víz keménysége, áramlása, hőmérséklete, szilárdanyag tartalma, szennyezettsége valamint a benne levő élőlények hatásai. A megrendelőknek érdemes a már meglevő felhasználói tapasztalatokra támaszkodni, de kétséges esetben kérjék ki szakember véleményét.

Tűzihorganyzás 450 °C-os fémfürdőben

A tűzihorganyzási technológia végrehajtása során a csöveket horganyzói traverzekre (gerendákra) rögzítik, majd a darabokat felülettisztításnak vetik alá.  A felülettisztítás és oxidmentesítés után felületaktiválás következik, ezután a munkadarabokat szárítják, majd maga a fémbevonás, azaz a tűzihorganyzás fejezi be a műveletsort (3. kép). A fémréteggel ellátott acélszerkezeteket ezután tisztításnak, ha szükséges kisebb javításnak vetik alá, majd csomagolják és következhet a kiszállítás.

A képződő horganybevonat metallurgiai kötéssel kapcsolódik vashoz, vastagsága szokásosan 50-150 µm. A NAGÉV-tűzihorganyzók minőségbiztosítási rendszere a ma már elvárt ISO 9001, valamint az ISO 14001 környezetirányítási rendszer mellett teljesíti a német DASt-Richtline 022:2016 szigorú előírásait is. A csövek felületén képződő horganyrétegek vastagsága elsősorban a csövek anyagául választott acélok kémiai összetételétől függ. Ez meghatározza a bevonat vastagságát (élettartamát), küllemét egyben költségeit is.

Karbantartásmentes védelem, mely évtizedekre szól

A darabáru tűzihorganyzás a már készre gyártott acélszerkezetek bevonó eljárása. Egyik óriási előnye, hogy a zárt, csőszerű acélszerkezeteket minden esetben kívül-belül be kell vonni, egyébként a technológia nem lenne vitelezhető. Ezért az acélszerkezet „automatikusan” egy, a teljes felületre kiterjedő védelmet nyer. Ehhez a horganyozandó elemeket technológiai nyílásokkal kell ellátni, melyek elhelyezésére vonatkozóan a NAGÉV-vállalatok honlapján (www.nagev.hu) érhető el részletes tájékoztatás. Az öntözőberendezések acélszerkezetei a kevésbé bonyolult, vagy inkább az egyszerű alakú termékek közé tartoznak, így könnyen kivitelezhető a teljes és kifogástalan védelem. A horgany évtizedekre és karbantartásmentesen véd az intenzív környezeti hatásokkal, de az erős UV-sugárzással szemben is.

Ingyenes tanácsadás, nyitott szakmai napok a NAGÉV-nél

A vállalat tűzihorganyzási centrumában, a NAGÉV CINK KFT-nél a vállalatvezetés rendszeresen szervez megrendelői számára intenzív szakmai napokat, ahol az érdeklődők közvetlen és személyes információkat kapnak tervezési, kivitelezési, illetve felhasználási kérdéseikhez, közben megtekinthetik a technológiát és személyes kapcsolatot építhetnek ki a vállalat vezetőivel. A NAGÉV ingyenes szakmai tanácsadással segíti megrendelőit egyúttal támogatja új termékeik kifejlesztését is.

NAGÉV Cink Kft.

Tel.: +36 29 577 020
Mobil: +36 20 233 0129
E-mail: [email protected]
www.nagev.hu