Öntözőberendezések tűzihorganyzott kivitelben

A tevékenységet 1998-ban NAGÉV Kft. tiszacsegei vállalata kezdte el, majd a NAGÉV CINK Kft. 2011 évi piacra lépésével jelentős mértékben megnőtt a NAGÉV fémbevonó kapacitása (1. kép). A NAGÉV CINK KFT Magyarország legújabb, legmodernebb ilyen vállalata, az ország legnagyobb térfogatú bevonó kádjával rendelkezik, ahol akár 15 m hosszú és 7 tonna/db tömegű, míg a NAGÉV KFT-nél 7,2 m hosszú és 3 tonna/db tömegű acélelemek egy lépésben történő kezelése is lehetséges.

  1. kép: A NAGÉV tűzihorganyzóinak elhelyezkedése

  1.  kép: Korszerű önjáró öntözőberendezés

A horganyréteg élettartama egy adott alkalmazási közegben függ a védőréteg vastagságától, valamint a korróziós hatások erősségétől. Gyakorlati tapasztalatok bebizonyítják, hogy tiszta természetes édesvizekben, vagy vezetékes ivóvízben a cink (horgany) korróziós vesztesége éves viszonylatban nem haladja meg az 1-3 µm/év értéket. Hosszú idő elteltével a bevonat fogyása egyenes arányosnak tekinthető. Víz alatti igénybevételeknél egyik fontos szempont a víz pH-értéke (savas, semleges, lúgos). A cink (horgany) 5,5 pH – 12,5 pH között kitűnően alkalmazható (3. kép), felületén egy tömör védőoxid alakul ki, amely csak nagyon lassan kopik és újratermelődik. A védőréteg időtállóságát befolyásolja még a víz keménysége, áramlása, hőmérséklete, szilárdanyag tartalma, szennyezettsége valamint a benne levő élőlények hatásai. A megrendelőknek érdemes a már meglevő felhasználói tapasztalatokra támaszkodni, de kétséges esetben kérjék ki szakember véleményét.

  1. kép: A cink (horgany) ellenállása vizes közegben a pH-függvényében

A tűzihorganyzási technológia végrehajtása során a csöveket horganyzói traverzekre (gerendákra) rögzítik, majd a darabokat felülettisztításnak vetik alá.  A felülettisztítás és oxidmentesítés után felületaktiválás következik, ezután a munkadarabokat szárítják, majd maga a fémbevonás, azaz a tűzihorganyzás fejezi be a műveletsort (3. kép). A fémréteggel ellátott acélszerkezeteket ezután tisztításnak, ha szükséges kisebb javításnak vetik alá, majd csomagolják és következhet a kiszállítás.

  1. kép: A már bevont csövek kiemelése a 450 °C-os fémolvadékból (NAGÉV CINK KFT)

Karbantartásmentes védelem, mely évtizedekre szól

Ingyenes tanácsadás, nyitott szakmai napok a NAGÉV-nél

NAGÉV Cink Kft.

Tel.: +36 29 577 020
Mobil: +36 20 233 0129
E-mail: kontakt@nagev.hu
www.nagev.hu

gazdaság mezőgazdaság technológia tűzihorganyzás
..