fbpx

Még sose volt ennyi öntözési projekt: meglesz az álomcél?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 06.

Mindenki kapott, aki kért, majdnem 180 milliárdot költött az állam 1200 öntözésfejlesztési beruházásra.

Nagy lendületet vett az öntözésfejlesztés

A megváltozott klimatikus viszonyok miatt minden gazdálkodó, aki csak kért támogatást, az kapott az államtól támogatást öntözésfejlesztési projektjére – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. A Vidékfejlesztési Program (VP) keretei között több mint 1200 öntözési projekt részesült támogatásban, összesen 177 milliárdos forint összegben. Azt ezt célzó felhívás átfogó jelleggel biztosított fejlesztési forrást minden, az öntözéshez kapcsolódó tevékenységhez: új vízkivételi művek kialakításához, új öntözőgépek és vezetékek telepítéséhez, az elavult öntözőrendszerek elemeinek cseréjéhez többek közt. Csak az elmúlt hetekben több mint 76 milliárd forint értékben születtek öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések, mondta a szakminiszter.

Míg 2018-ban a felhívással még csak 240 vízgazdálkodási pályázat szerepelt eredményesen 8,6 milliárd forint értékben, addig 2024. június 30-ig már 1212 öntözési projekt rendelkezik támogatói okirattal, valósult meg vagy áll megvalósítás alatt, 177 milliárdos összegben. A Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően számos létesítmény korszerűsödött, és 32 ezer hektáron valósulhat meg új öntözési fejlesztés a régiekhez képest.

Eztán is lesznek támogatási lehetőségek

Nagy István kitért arra is, hogy a mezőgazdasági termelésben kiemelt szerepe van a gazdák közötti együttműködésnek, és így van ez az öntözéses gazdálkodásban is. A VP-nek köszönhetően lehetőség nyílt az öntözési közösségek együttműködésének támogatására is. A sikeresen pályázó projektek maximum 250 ezer eurónak megfelelő forint összegű támogatásban részesülhettek úgy, hogy a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 90 százaléka lehetett. A felhívás alapján a meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetésére, fenntartására, illetve új öntözési beruházások előkészítésére lehetett pályázni. A felhívás megjelenése óta az eddig meghozott döntések eredményeként már 144 öntözési közösség részesült 10,65 milliárd forint támogatásban. Támogatási lehetőségek eztán is lesznek a KAP Stratégiai Terv keretei között.

Lassan haladunk a nagy cél felé

Az agrárkormányzat célja, hogy 2030-ra az öntözött területek nagysága megközelítse a 350 ezer hektárt. Ma ez ennél sokkal kevesebb. A legutóbbi KSH-adatok alapján még a 2022-es aszályos évben sem érte el az öntözött terület nagysága a 135 ezer hektárt (ez a vízjogi engedéllyel bíró területnek is csak mintegy 80 százaléka. Általában a mezőgazdasági művelésű területek 2-2,5 százalékát öntözzük, ami az EU-s átlagnak csak a harmada. Az öntözésfejlesztést nem csak a klimatikus kényszer sürgeti, hanem a versenyképesség és a jövedelmezőség is, miután a vízutánpótlás-biztosított táblák hozama, termésiztonsága jelentősen nagyobb, mint az öntözetleneké.

Forrás: AM