fbpx

A hortobágyi legelők új fajtája lehet?

Írta: Kristóf Imre - 2024 július 06.

Fajtagyőztes lett Fási Konrád hortobágyi húsmarhatenyésztő Aubrac fajtájú vemhes üszője, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tenyészállatversenyén. A franciaországi Aubrac hegységben kitenyésztett, hazánkban még kevésbé elterjed fajtáról kérdeztük a győztes tenyésztőt.

Mikor vásárolták az első állatokat?

2020-ban vettük az első állatokat. Azért döntöttünk az Aubrac fajta mellett, mert gazdaságunkban a magyar szürkemarhával dolgozunk, és egy olyan fajtát kellett választunk, amit ugyanazon körülmények között tudunk tartani. Az Aubrac-hegységben, a francia-középhegység déli részén kitenyésztett állatok kiválóan alkalmazkodtak az extenzív körülményekhez, ezért jól bírják a száraz hortobágyi klímát is.

Fási Konrád a fajtagyőztes Aubrac üszővel
Fási Konrád a fajtagyőztes Aubrac üszővel.

Milyen tulajdonságai vannak a fajtának?

Nagyon sok jó tulajdonsága van, amit nehéz is mind felsorolni. A szabadtartáshoz különösen jól alkalmazkodik. Nagy az ellenálló képessége a hőmérséklet-változásokkal és a stresszel szemben. A meleget és a hideget is jól tűri. Nem válogatós a takarmányban, még az út melletti bozótos legelőket, szikes gyepeket is hasznosíthatjuk vele, és jól értékesíti a rostdús takarmányokat. A reprodukciós képességei is kiválóak. A charolais fajtával nagyon jól kombinálódik, nagyarányú könnyű ellése lehetővé teszi nagytestű charolais bikák alkalmazását. Az anyák jó tejtermelők és borjúnevelők. A megszületett borjak igen életrevalók. A hízlalásban a növekedési erélye nagyon jó, húsa ízletes és tetszetős küllemű. Nekünk bevált, csak ajánlani tudom mindenkinek.

Fajtagyőztes Aubrac üsző
Fajtagyőztes Aubrac üsző