fbpx

Kinek kell januártól e-permetezési naplót vezetnie?

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 26.

Az elektronikus permetezési napló a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) digitális gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik. A 2023-as kezeléseket január 01-től ezen a felületen kell mindenkinek vezetnie.

Önjáró permetező
Előírás, hogy minden kezelést rögzíteni kell az elektronikus permetezési naplóban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Kinek és mit kell vezetni az elektronikus permetezési naplót és milyen határidővel?

A féléves haladék lejár, a vonatkozó rendelet szerint a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Minden más esetben éves adatszolgáltatást ír elő a rendelet, melynek először a 2023-as kezelések összesítésével 2024. január 31-ig kell majd eleget tenniük az érintetteknek.

Kinek, mikor, mit kell rögzítenie - táblázat

Nébih ügyfélprofil rendszere (ÜPR)

2023. január 01-jétől az elektronikus gazdálkodási napló felület a Nébih ügyfélprofil rendszerében (ÜPR – https://upr.nebih.gov.hu/) lesz elérhető. A felületre a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) segítségével, többek között ügyfélkapus azonosítással lehet bejelentkezni.

A rendszerbe belépve az ügyfelek közvetlenül a főoldalról indíthatják majd az elektronikus Gazdálkodási Naplót (e-GN), míg az ügykatalóguson az alábbi menüpontok választásával érik el a rendszert: Növény és talaj> Agrárkörnyezet-védelem> Elektronikus gazdálkodási napló beküldése.

A hivatal tájékoztatása szerint az elektronikus permetezési napló kitöltéséhez készített útmutató hamarosan felkerül a Nébih oldalára, mely segíteni fogja az ügyfeleket az előírt adatok rögzítésében.

Forrás: Nébih