fbpx

Óriási aszály pusztít, mikor fizet a biztosító?

Írta: Kristóf Imre - 2022 július 05. -Hirdetés

A rendkívül súlyos aszály miatt a tavalyi gabonatermés harmadát takarítják csak be Hevesen. A növekedésében megállt napraforgón és kukoricán még némileg javíthat egy kiadós eső, de az ország keleti térségére jellemző rekordalacsony gabonatermés után már csak kártérítésre számíthatnak a gazdák. A teendőkről, a kártérítési összegek nagyságáról kérdezte szerkesztőségünk Baranyi Szabolcsot, a Groupama Biztosító Zrt. mezőgazdasági üzleti igazgatóját.

Az ország melyik területeit sújtotta legjobban az aszály?

Az aszály hazánk keleti felét, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti a legsúlyosabban, a nyugati régió jóval több csapadékot kapott. Mivel az aszálysújtott terület meghaladhatja a 200 ezer hektárt, mindenkinek azt javaslom, hogy akinek van biztosítása, időben jelentse be a biztosító felé az aszálykárát. Ugyanezt javaslom azoknak, akik az egyes pillér felé fizetnek be pénzt, az állami kárenyhítési alapba is jelentsék be a kárigényüket – mondta Baranyi Szabolcs.

Baranyi Szabolcs, Groupama Biztosító Zrt.
Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító Zrt. mezőgazdasági üzleti igazgatója (Fotó: Horizont Média Kft./ Kristóf Imre)

Mi alapján minősíti a biztosító az egyes területeket aszályosnak?

– Harmincnapos egybefüggő időszak alatt a csapadék nagyságának 10 mm alattinak kell lennie, hogy aszályosnak minősítse az OMSZ. Fontos, hogy ez a minősítés nem keverendő össze a miniszter által aszályosnak minősített területtel, mert az egy másik megközelítési szempont. Felhívnám mindenki figyelmét arra is, hogy a biztosítók – és most bármelyik biztosítót értem ezalatt, amelyik növénybiztosítással foglalkozik – az aszálykár megállapításánál törvényi előírás alapján járnak el, nem saját elbírálás szerint minősítik azt.

Mit jelent az 50%-os önrész fogalma?

Az ötven százalékos önrész azt jelenti, hogy a gazda a biztosítási szerződés megkötésekor meghatározta az egy hektárról lejövő várható árumennyiséget tonnában. Ha például a szerződésében 6 t/ha termés után fizet biztosítási díjat, az 50%-os önrész 3 t/ha-t jelent. Tehát a biztosító csak abban az esetben fog neki szolgáltatni, ha az adott területen a termés 3 t/ha alá csökken. Tovább folytatva a példát: ha a 6 t/ha-os termés meghatározása után csak 2 tonnát arat a gazda hektáronként, akkor 1 tonnát fizet kártérítésként a biztosító, és azon az áron, ami a szerződésben szerepel.

Aszálykár kukoricában Heves megyében
Aszálykár kukoricában Heves megyében (Fotó: Horizont Média Kft./ Kristóf Imre)

Mikor történnek a kárfelmérések?

– Most nagyon sok aszálykár-bejelentés érkezik a Groupama Biztosítóhoz, melyek mindegyike megkapja a kárszámot. Kukoricában és napraforgóban nagy valószínűséggel két kárszemlét fogunk végezni a terméscsökkenés pontos megállapítása céljából. Az első kárszemlét a bejelentést követően minél hamarabb, a másodikat pedig közvetlen a betakarítás előtt, hogy minél reálisabb képet kapjunk a káreseményről. Felhívom a termelők figyelmét arra is, hogy nagyon sok olyan fontos részlete van az aszálykárnak és a térítésének, amit érdemes a termelőknek átnézni, elolvasni szerződéskötéskor a feltételekben, hogy ne kerüljenek a biztosítóval szembe, értelmezésbeli problémák, félreértések miatt. Rengeteg olyan ügyet látunk, ahol nem fogadja el a biztosító megállapításait a termelő, és újrakéri a felülvizsgálatot. Mi a törvényben szabályozott előírások szerint rendezzük a károkat, és ez alapján az eljárásaink megállják a helyüket – hangsúlyozta Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító Zrt. mezőgazdasági üzleti igazgatója.