fbpx

A kacsa, a csirke kiszorítja a pulykát a vágóhidakról

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 15.

…mindez egy kétéves folyamat következménye: felére csökkent a pulyka részesedése a feldolgozásban.

A világ éléről csúsztunk le

Felére csökkent 2002 és 2022 között a pulyka részesedése a vágóállat-előállításban a baromfiágazaton belül – áll a Magyar Pulykaszövetség közelmúltban közzétett éves összegzésében. A csökkenés az alacsonyabb termelési mennyiségnek, illetve a csirke- és pecsenyekacsa-ágazat intenzív növekedésének tudható be. Míg 2002-ben bő 27, addig 2022-ben már csak kevesebb mint 13  százalék volt a pulyka részesedése a vágóbaromfi előállításában. A becslések szerint 20 év alatt az egy főre eső pulykahúsfogyasztás is megfeleződött. Magyarország korábban a világ legnagyobb pulykafogyasztói között volt; 2003-ban és 2004-ben Izrael és az Egyesült Államok után hazánkban fogyasztották a legtöbb pulykahúst, évente 7-7,5 kilogrammot. Ma az éves fogyasztás az EU-országok átlagos értéke, 3,7 kilogramm fejenként.

pulykatelep

A háború miatt van

A visszaesésben nagy szerepe volt a koronavírus-járványnak, az oroszok Ukrajna elleni háborújának, az ebből eredő energiaválságnak és inflációnak, amelyek miatt csökkent a prémiumtermékek, így a pulykahús iránti kereslet. A pulykahús ráadásul gyorsabban drágult, mint a csirke: az Agrár-közgazdasági Kutatóintézet (AKI PÁIR) szerint a vágópulyka termelői ára 23,1 százalékkal 672,49 forint/kilogrammra emelkedett 2023 az ősz végére, 2022 azonos időszakához képest. Az ágazat csökkenése más mutató alapján is látható: a szövetség taglétszáma a 2021-es 256-ról idén tavaszra 198-ra, a tartási helyek száma is ezzel párhuzamosan 325-ről 269-re csökkent. A Baromfi Termék Tanács adatai alapján jelenleg pulyka tenyésztésére, nevelésére és hizlalására egymillió 275 ezer négyzetmétert használnak a termelésben. A termelési költségeket alapvetően befolyásolták az elmúlt időszak takarmányárai, amelyek 2021-hez képest 2022-ben jelentősen nőttek. Az okok közül kiemelték az aszályt, az orosz agresszióból adódó bizonytalanságot is. A magas árszint 2023 első féléve után csökkenni kezdett, de még mindig nem tért vissza a 2021-es, normálisnak mondható szintre.

Keresik a jövő pulykáját és piacát

A magyar baromfiágazat a legnagyobb termelési értéket előállító állattenyésztési ágazat: évente mintegy 700 ezer tonna vágóbaromfi termelésével, mintegy 1,2 milliárd étkezési tojás előállításával, az alapanyag-termelés szintjén mintegy 500-550 milliárd forint értéket hoz létre.

Az összegzés szerint a hazai élőbaromfi-felvásárlás hosszú idősoros adatai egyértelműen az ágazat növekedését mutatják, ám a pulyka esetében ez nem igazolható. Magyarország élőpulyka-előállítása évente 7-7,5 millió darab, amelyből várhatóan idén 5,5 millió pulykát hazai vágóüzemek dolgoznak fel.

Az ágazat a problémák orvoslására a növekedés és fejlődés lehetőségeit keresi a termékpálya területeinek szakértőivel, a tenyésztőcégektől kezdve a vágó-feldolgozó üzemekig. Közös fórumot kell teremteni, ahol a tenyésztőcégek be tudják mutatni a „jövő pulykáját”, tenyésztési programjaik eredményeit. Ezekhez kell igazítani a keltetést, keltetői kezeléseket, a nevelés és hizlalás technológiai fejlesztéseit, takarmányozási programját. Folytatni kell a változó fogyasztási igényekhez alkalmazkodó termékek fejlesztését, és követni kell a globális élelmiszeripar innovációit a vágó-feldolgozó üzemeknél is.