Az elemző szerint számunkra nem kedvező az orosz-kínai együttműködés a sertéspiacokon: csökkenni fog az EU kivitele az orosz expanzió következtében.
Kínára áll rá az orosz sertéságazat
Zsugorodik és átalakul a világ sertéshúspiaca. A vezető exportőr ma az USA, amely sajnos az EU rovására erősíti pozícióit a globális piacon, közben azonban egyelőre nagyon jönnek fel az oroszok és a brazilok is. (Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 2 százalékkal nőtt 2024 januárjában a 2023. januári volumenhez képest.) Oroszország tavaly 66 százalékkal (255 ezer tonnára) növelte sertéshús-kivitelét nagyrészt Vietnámban, de kezdődik a Kínába irányuló kivitel felfutása is, így idén bekerülnek a TOP5 exportőr közé – írja elemzésében Fórián Zoltán. Az oroszoké egyelőre messze van még az első négytől, de a növekedés üteme nagyon nagy. Igaz továbbá az is, hogy az orosz oldalon még hiányzanak az állatorvosi engedélyezések, a sertéstermelőknek regisztrálniuk kell a kínai CIFER állat-egészségügyi rendszerben. Mint megírtuk, Kína 2023 októberében oldotta fel az orosz sertéshús behozatalára vonatkozó csaknem 15 éves tilalmat.
Az orosz sertésszektor további fejlődési potenciálja teljes mértékben az exporttól függ az elemző szerint. A belföldi fogyasztás már most magas, az import kiszorítása már nem jelent növekedési potenciált. Míg tavaly Oroszország sertéshústermelése 5 százalékkal tudott nőni, idén ez várhatóan további 7 százaléka lesz. Annál is inkább, mert a 2018-ban, kormányprogram keretében kiosztott kedvezményes hitelekből épült telepek fokozatosan – 2025-ig – növelik kibocsátásukat. A kínai határ közelében várhatóan új sertéstelepek épülnek. Ez Kínának azért is kedvező, mert ott folytatódik a kocaállomány felszámolása.
Európa kiszorul az orosz-kínai együttműködéssel
Európa és hazánk számára az orosz-kínai együttműködés az EU sertéshús exportjának további csökkenését üzeni. Kérdés, hogy Spanyolország meddig fogja tudni potenciálját kihasználni a kínai piacon, s mikor fordul erősebben az EU belső piaca felé – veti fel Fórián Zoltán. Az EU a 2035-ig szóló friss előrejelzése szerint arra számít, hogy sertéshús-termelése évente egy százalék alatti mértékben fog mérséklődni, miközben exportja közel másfél százalékkal esik majd éves átlagban. Ennek realitását nem nehéz megítélni: esélytelen, jóval erősebb lesz az ütem – prognosztizálja a szakértő.