fbpx

Óriási a tét, Anglia szigorít, félnek a sertéspestistől

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 03.

Anglia megszigorította a személyi sertéshúsimportra vonatkozó szabályokat, hogy megerősítse a védintézkedéseket a halálos afrikai sertéspestis Nagy-Britanniába való bejutása ellen. Óriási gazdasági tétje van a sikeres védekezésnek.

Szeptember 27-től tilos a sertéshús és a sertéshúsból készült termékek személyi behozatala az Európai Gazdasági Térségből, a Feröer-szigetekről, Grönlandról és Svájcból, kivéve, ha megfelelnek az EU kereskedelmi szabványainak és 2 kg-nál kisebb súlyúak.

sertés
Fotó: Horizont Média/archív

A Defra – a brit élelmiszerbiztonsági hatóság – és a kormány szerint az intézkedések célja az, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis (ASP) fertőzött húson keresztül történő behurcolását az Egyesült Királyságba, aminek pusztító hatásai lehetnek a hazai 8 milliárd fontos kibocsátású sertéstenyésztési ágazatra és a 600 millió fontos sertéshús-exportra. hasonló intézkedés született 2022-ben, amikor megtiltották a 2 kilogrammot meghaladó súlyú sertéshús és nem uniós kereskedelmi szabványok szerint előállított sertéshúsból készült termékek behozatalát. Az új szabályok továbbmennek: a sertéshús és a sertéshúsból készült termékek behozatalát csak az uniós kereskedelmi szabványok szerint előállított termékekre korlátozzák, és 2 kg-ra korlátozzák az importot. A National Pig Association (Nemzeti Sertés Szövetség) azt akarta, hogy a kormány vezessen be teljes tilalmat a sertéshús-importra, akárcsak Ausztrália, Japán, az EU, Új-Zéland, vagy az USA.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az angol mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyon aggódik a kereskedelmi határforgalomban a Brexit óta tapasztalható káosz miatt. Miközben a kormány csökkenti a határvédelem és a vámhatóságok költségvetését, egyre több illegális áru áramlik Angliába – lásd erről cikkünket itt!