fbpx

Kína újra mozdul, 5600 állatot vágnak le sertéspestis miatt

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 23.

Miután 2018-19-ben sertéspestisben elpusztult a kínai sertésállomány majdnem fele, az ázsiai óriásállamban árgus szemekkel és drasztikus intézkedésekkel figyelnek minden esetre. Most 5600 sertést vágnak le emiatt.

A hongkongi hatóságok mintegy 5600 sertés levágását rendelték el, miután egy helyi sertéstelepen afrikai sertéspestist (ASF) fedeztek fel – írja a Reuters. A kínai szárazföldi határ közelében egy sertéstelepen pozitív ASP-vírust mutattak ki, amikor a személyzet 37 sertésből vett mintát. A hongkongi Mezőgazdasági, Halászati ​​és Természetvédelmi Minisztérium (AFCD) gondoskodik a farm tisztításáról és fertőtlenítéséről, és továbbra is szoros felügyelet alatt tartja a helyi sertéstelepeket, illetve szükség esetén teszteket végez. Az eset nem érinti az élősertés-ellátást, sem a helyi vágóhidak működését. A minisztérium értesítette az Állategészségügyi Világszervezetet, és nemzetközi szakértőkkel együttműködve vizsgálja és felkutatja a vírus forrását.

sertéstelep

Kínát 2018-tól kibontakozó hatalmas ASP-járvány sújtotta, ami a sertésállomány csaknem felének pusztulását okozta. Az állomány helyreállítására tett erőfeszítések révén már 2021-re ötödével nőtt az állomány a nagyüzemi gazdaságok agresszív kapacitásbővítésének eredményeként – jelentette akkor a kínai Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium.