fbpx

Tejjel, takarmánnyal hatalmasat kaszál a német mezőgazdaság

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 23.

…de azért az elemzők még arra intenek, hogy átlag 100 ezer euró feletti eredmény kell a tartós stabilitáshoz a mezőgazdasági cégekben.

Amikor a szélsőségek profitot termelnek

A globális nyersanyagpiacokon kialakult szélsőséges helyzet a 2022/23-as pénzügyi évben minden fő németországi mezőgazdasági vállalkozás profitjának jelentős növekedéséhez vezetett. A gazdálkodók különösen profitálhattak a tejpiac fellendüléséből, a nemzetközi gabonaárak emelkedéséből és a sertésszám csökkenéséből. Az Agrárkamarák Szövetsége (VLK) a főállású mezőgazdasági vállalkozások elmúlt szezonbeli gazdasági fejlődését értékelve jutott erre. A VLK szerint a vizsgált 12 hónapos időszak gazdasági eredményei révén az agrárvállalatok többsége a vizsgált tartományokban (Schleswig-Holstein, Alsó-Szászország, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz és a Saar-vidék) 95-150 ezer eurós társasági eredmény mellett olyan szintet ért el, hogy a bér-, jutalék- és egyéb kifizetések után pozitív tőkeképzésre is maradt forrás.

A tejtermelők és a feldolgozók nyereségesek

A tejtermelők a rendkívüli tejárak ellenére teljes a költségüket fedezni tudták. A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ havi jelentése szerint a nyerstej alapanyagértéke (4 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomnál) szállítási költség nélküli 32 százalékkal volt alacsonyabb 2023 októberében az előző év azonos hónapjához képest.

A hízómarha- és az anyatehéntartók viszont nem tudták ellensúlyozni a jelentős többletköltségeket a mérsékelt bevételnövekedéssel.

sertéshús vágóhíd
Sokan profitáltak a visszaeső kínálattal (Fotó: Horizont Média/archív, Kristóf Imre)

Ugyancsak nagyot nőtt a takarmánytermelő gazdaságok nyeresége 2021/22-hez képest. Cégmérettől függően 122-187 ezer közötti profitot könyveltek el az érintett tartományok többségében. A feldolgozók profitálnak a csökkenő sertéskínálatból, de a malac- és hízósertés-kínálat további visszaesése okozott váratlanul jelentős áremelkedést az elmúlt gazdasági évben. A feldolgozói piacok általános javulása a jelentősen megemelkedett takarmányköltségek ellenére a profithelyzet jelentős javulását eredményezte. Még úgy is, hogy a költségoldali árak lassabban esnek, mint a gabona, a tejtermékek és a sertéshús árai.

Még több kell a beruházási kedv élénküléséhez

Ugyanakkor a pénzügyi elemzők szerint a német mezőgazdaságban is a cégeknek a megfelelő és középtávú stabilitáshoz, likviditáshoz további eredményes évekre van szükségük. A VLK szerint ehhez a 95 ezer eurós eredmény sem elég: 100 ezer eurós cégeredmény alatt nincs megfelelően stabil likviditás, díjazás és kockázatfedezet. És bár az idei eredmények jók, az utóbbi 5-6 év átlaga 70 ezer euro körül mozog, ami kevés a boldogsághoz. Ez magyarázza azt, hogy a német agráriumban viszonylag alacsony az új beruházások iránti érdeklődés.