fbpx

Szárbontás az AÖP tükrében

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2024 augusztus 07. -Hirdetés

A szár- és gyökérmaradványok elbontása a talajban természetes úton lezajló mikrobiológiai folyamat, ami normál körülmények között (nedves talajállapot, fagypont feletti talajhőmérséklet) kb. 6 hónapot igényel. A bomlási folyamat megfelelő összetételű szárbontó termékkel felgyorsítható. A talaj felszínén hagyott, az UV hatásának kitett baktériumok hamar elpusztulhatnak. A talajbaktériumok csak a talajban, nedves körülmények között fejtik ki pozitív hatásukat. A spórás baktériumok ugyan nagyon ellenállóak, de inaktívak, és csak abban az esetben kezdenek el felszaporodni, ha a talajba forgatjuk őket.

A szárbontáshoz megfelelő minőséget azok a baktérium törzsek biztosítják, amelyek egyrészt képesek a növényi sejtfalak bontására, másrészt olyan nitrogén-utánpótlást tudnak biztosítani, ami a talajban szabadon felhasználható, a bomlási folyamatokat tápláló nitrogénforrást eredményez. (Erre leghatékonyabban az Azotobacter sp. fajok képesek.)

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását. Egyfelől a sejtfalak bontására képes baktériumokat (Celvibrio fibrivorans, Brevundimonas mediterranea, Achromobacter spanius), valamint nagy kapacitású, szabadon élő – tehát nem a növény gyökerét tápláló, hanem a bontási folyamatokat segítő – nitrogénkötő baktériumtörzseket (Azotobacter croocroccum) tartalmaz.

Az AÖP támogatási rendszerben a terület 50%-án használatos, mikrobiológiai szárbontó készítmény alkalmazásáért 2 pont jár. Amennyiben az AÖP-ben leírt elvárásoknak megfelelően akarjuk alkalmazni a terméket, akkor az alábbi szempontokra kell figyelni:

az AÖP feltételrendszere szerint csak azok a termékek alkalmazhatóak, amelyek engedélyokiratában a „szárbontás” fel van tüntetve. A terméket a szármaradványokra történő kijuttatás után a talajba kell forgatni.
– a HMKÁ talajtakarási elvárásoknak megfelelően az alábbi szempontokat kell figyelembe vennünk:

  • az őszi vetés ideje előtt 30 napon belül alkalmazhatunk szárbontást;
  • tavaszra tervezett vetés esetén, szeptember 30-ig minimális talajtakarást kell biztosítani, mert az védi a talajt a kiszáradástól;
  • ha sekély tarlóhántást végzünk (10 cm munkamélység), akkor a szárbontó terméket bármikor kijuttathatjuk a területre.

Az AÖP és HMKÁ megfeleléssel és szárbontással kapcsolatos további információkért, kérjük, keresse fel munkatársainkat, akik készséggel állnak rendelkezésükre az ország egész területén.

1. ábra Humusz képződés folyamata az idő függvényében (Forrás: https://extension.umn.edu/soil-management-and-health/soil-organic-matter-cropping-systems#organic-matter-cycling-1388662)

Terragro Kft.
Telefon: +36 1 793 2670
E-mail: [email protected]