fbpx

Szembemegy a hazai üzemanyagár a nemzetközi trenddel

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 14.

Szerdán csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal, a benzin tarifája az előző heti szinten stagnál továbbra is. A kutakon feltehetően követik az üzemanyagárak megállapításánál a változást.

Ledfal benzinkúthoz
A gázolaj nagykereskedelmi ára megint csökken (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Újra csak a gázolaj ára csökken

Az elmúlt napokban hullámzóan, de alapvetően emelkedő trenddel változott a Brent típusú olaj ára, jelenleg közelít a 87 dollárhoz. A mozgásra az uniós szankció, miszerint az Oroszországból származó vagy onnan exportált nyersolajra, kőolajra és bitumenes ásványokból előállított olajra 60 USD/hordó áron árplafont vezet be, volt hatással. A szankcióra válaszként Oroszország bejelentette, hogy ennek megfelelően csökkentik a termelést.

A kutak üzemeltetői eltérő árképzést alkalmaznak, így elég változó tarifákkal találkozhatnak a fogyasztóktól. Az átlagárak változásában sem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely között közel 140 forint különbség van, gázolajnál ugyanez az érték meghaladja a 170 forintot.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint kedd délután az alábbi átlagárak érvényesültek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 617 Ft/liter;
  • gázolaj – 638 Ft/liter.

Amennyiben a változás a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, péntektől a benzin kapcsán 617 forintos árral számolhatunk, a gázolaj literje pedig 635 forint körül fog beállni.

Utoljára pénteken volt árváltozás az üzemanyagok kapcsán, akkor is csak a gázolaj ára csökkent.

Forrás: holtankoljak.hu