fbpx

Rejtély, mitől omlanak össze a terményárak

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 19.

Kevesebb gabona terem Oroszországban és Európában, miközben a felhasználás a repcétől a búzáig a legtöbb szegmensben nő. Semmi váratlan nem történik azon kívül, hogy kicsit korábban indul a betakarítás. Akkor mitől esnek össze a nemrég még szépen emelkedő terményárak…?

A szójától a kukoricán át a búzáig minden főbb termény ára többé-kevésbé gyors tempóban esni kezdett a múlt héttől. Most már ott tartunk – jelzi előre a MezőHír is –, hogy az áprilisi árszintek kerülnek látótávolságba. Azután, hogy a május igen dinamikus áremelkedéseket hozott, ez a váratlan árzuhanás több mint meglepő.

A búzaárakat az Euronext alapvetően „technikai okok” miatt nyomja le, miközben háttérbe szorulnak az európai és a fekete-tengeri ellátással kapcsolatos korábbi félelmek. A kukorica és a repce követi a trendet az Euronext búzával és a chicagói kukoricával, szójával, amelyek szintén rosszul kezdik a hetet. Az Agritel szerint búzában most az egyik legversenyképesebb exportforrás jelenleg Románia, amint azt a legfrissebb GASC-vásárlások mutatják. Rekordszintnek tűnik az országban betakarítandó mennyiség, azaz majdnem 10,5 millió tonna, még akkor is, ha nem éri el a márciusban becsült mértéket. Mint folyamatosan tudósítunk róla, a nagy exportőr Oroszország folyamatosan, mostanra durván 9-10 százalékkal csökkentette a várható gabona-összmennyiséget. Ugyancsak kimarad a gabona-terméscsökkenésből Bulgária és Ukrajna. A MezőHír értesülése szerint utóbbiban 4 millió tonnával feljebb korrigálták a várható gabonatermést, és az 56 milliós össztermésből 21 millió lehet a búza, 28,5 millió a kukorica. Közben már az ukrán árak is esnek, a kukoricát 156 dollárért, az árpát 160, az eurobúzát 215 dollárért szállítják el az országhatárra. A legerősebb lefelé irányuló nyomás a búzán volt a hét elején Chicagóban. A chicagói árutőzsdén a búza júliusi jegyzése 231–257 dollár/tonna tartományban mozgott május 27. és június 7. között, míg a párizsi árutőzsdén a termény szeptemberi jegyzése 244–269 euró/tonna között alakult.

A piac korrigálja április-májusi meredek emelkedését, és a betakarítási nyomás hatására visszahúzódik. Ha tehát van magyarázat, az csakis tőzsdei, nem pedig a valós piac diktálta strukturális ok. Kivétel talán a kanadai, továbbra is nagyon kedvező a repce-kilátások, amik azonban a bőséges kínálat ígérete miatt ugyancsak az árak csökkenése felé hatnak.

Itthon az Agrárközgazdasági Intézet legutóbbi jelentése szerint átlagosan 75,1 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 13 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 73 ezer forint/tonna termelői áron (+7 százalék) forgott.