fbpx

Ki birtokol, ki vesz most termőföldet Ukrajnában, és miért?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 10.

Az orosz háborús propaganda évek óta sugalmazott álhírével szemben a világ legjobbjai közt számon tartott ukrán termőföldek tulajdonosai nem gazdag amerikaiak, európaiak, hanem elsősorban ukránok. Egy friss felmérés most kimutatta, mely ágazatban van a legnagyobb érdeklődés a termőföld-vásárlás iránt.

Miután megnyitották a földpiacot…

Az Ukrajnában mezőgazdasági területet vásárló jogi személyek több mint 80%-a mezőgazdasági termelő, elsősorban gabona- és olajos magvak termesztésével foglalkozik. Az már kevésbé pozitív, hogy a jogi személyek, azaz elsősorban cégek által megszerzett termőföldek közül az ügyletek mindössze 38%-át kötötték mezőgazdasági vállalkozáshoz-birtokhoz köthető jogalanyok – derül ki a KSE Agrocenter által az USAID Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Programjában készített tanulmányból – közölte a KSE Agrocenter sajtószolgálata. Azóta, hogy idén, év elején megnyitották Ukrajnában a földpiacot jogi személyek számára is, 6 hónap alatt 823 jogi személy vett mezőgazdasági földet, összesen 21 500 hektárt. (Az mezőgazdasági művelés területe Ukrajnában csaknem 6-szor akkora – 33 millió hektár –, mint nálunk. Idehaza 2023-ban az OTP Termőföld Értéktérképe szerint nagyjából 37 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost, akárcsak 2022-ben.) 2024 első hat hónapjában 18 százalékos volt a jogi személyek részesedése a termőföldpiacon vásárolt terület szerint.

A legtöbb tranzakciót, 83-85 százalékot olyanok kötötték, akiknek fő tevékenysége közvetlenül kapcsolódik a mezőgazdasághoz. A tranzakciók 93,2 százalékát elsősorban gabonatermesztéssel (rizs kivételével), hüvelyesekkel és olajos magvakkal foglalkozó cégek kötötték – áll a jelentésben.

termőföld
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Kié a föld, és miért aggasztó a helyzet?

Bár az ukránellenes orosz propaganda évek óta híreszteli, hogy az ukrán földek amerikai kézben vannak, a valóság természetesen más. A legnagyobb földtulajdonosok ott is elsősorban oligarchák, illetve különféle külföldi érdekeltségek. Ukrajna legnagyobb földbirtokosa Andrij Verevszkij, aki az 582 062 hektárnyi területet ellenőrző Kernel holding tulajdonosa, főrészvényese. A második Oleg Bakhmatyuk (volt), a 403 370 hektárral gazdálkodó UkrLandFarming alapító tulajdonosa. Ő a Krím oroszországi annektálásával földjeinek és vagyonának nagy részét elvesztette. A harmadik legnagyobb földbirtokos Jurij Kosjuk, aki a 360 238 hektárral rendelkező a Mironivsky Hliboproduct (MHP) tulajdonosa.A negyedik oligarcha Viktor Ivanchyk, aki alapítója és jelenlegi vezérigazgatója a 264 270 hektárral rendelkező Astarta vállalatnak. Említik még Olekszij Vadaturszkijt, a Nibulon ukrán agrár-vállalat alapítóját (82 500 hektár), aki 2022 júliusában egy orosz rakétacsapás következtében elhunyt, illetve Rinat Akhmetovot, a System Capital Management (SCM) pénzügyi és ipari holding tulajdonosát, aki számos ipari és pénzügyi vállalkozást irányít, emellett a búzát, napraforgót, hüvelyeseket, kukoricát és szarvasmarhát termelő és 26 000 hektár földdel rendelkező HarvEast mezőgazdasági vállalatot birtokolja. Emellett jelentős a külföldi kézben lévő ukrán földterület is. Mindez azt jelenti, hogy Ukrajnában is hatalmas a tőkekoncentráció, a 33 millió hektárnyi szántóföldből 4,3 millió hektárnyi területet művelnek nagyüzemi mezőgazdaságban, amelynek túlnyomó része – 3 millió hektár – mindössze egy tucat hatalmas agrárvállalkozás kezében van.

Az ukrajnai mezőgazdaság legújabb fenyegetése az orosz háborús rombolás katasztrofális hatása. Az agresszor értékes termőterületek hektármillióit aknázza alá, rombolja le, szennyezi el a hadászati műveletekkel.