fbpx

A mai napon már nincs tűzgyújtási tilalom!

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 07.

Az utóbbi napok csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély, ezért a hatóság a hétvégén a hideg front vonulásának megfelelően visszavonta a tűzgyújtási tilalmat, így az ország területén most nincs ilyen korlátozás.

mezőgazdasági tűz
Az időjárás kedvező, de a szabályokat be kell tartani a megelőzés érdekében (fotó: Dunaharaszti Önkéntes Tűzoltóság)

A szakmai állásfoglalásokat követve visszavonták

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti hatóságának és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szakmai állásfoglalása szerint az erdő avarszintjét is átnedvesítő mennyiségű csapadék elérte az alföldi vármegyéket is.

A lehullott csapadék következtében átnedvesedett a holt biomassza, a csökkenő hőmérséklet növelte a levegő relatív nedvességét, így csökkent a tűzkockázat.

Ezek alapján a Nébih visszavonta a vármegyékre vonatkozó tűgyújtási tilalmakat.

A tűzrakási szabályokat be kell tartani!

Erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom megszűnése után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen.

A tüzet nem lehet felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli és a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet.

A tűz őrzéséről és annak eloltásáról, a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az Erdőtűz-megelőzési Projekt és a BM Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc