fbpx

Még a válságálló zöldségágazatokat is megtépázza a piac

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 16.

Súlyos termelőiár-csökkenések, kíméletlen importnyomás, versenyhátrányt okozó szabályozás, és ha mindez nem volna elég, az egyre szélsőségesebb időjárás is nyomja a zöldségágazat vállát. A 13. alkalommal megrendezett Paprika Szakmai Napon, Szentesen arra kérték az előadókat, mondjanak azért jó híreket… Lássuk, hogyan sikerült!

A leginkább válságálló ágazatok közt

Sok gondunk van, de a kemény mag azért minden évben itt van, nagy számban – fogalmazott nyitóelőadásában dr. Apáti Ferenc. A FruitVeB elnöke nem tagadta: arra kérték, hogy ne rossz, hanem jó hírekkel szolgáljon. Ezért arra emlékeztetett, e többféle krízistünetet hozó időszakban a szabályozható, zárt környezetben termelő hajtató kertészek a leginkább válságálló ágazatok közé tartoznak. A munkaerőhiányt is jobban képesek kezelni egyrészt a 3. országból érkező migráció, másrészt a csúcsszezonon túli időszakra szervezett foglalkoztatás révén. Emellett remélhetően 2027 után számíthatnak a gazdaságos, termálvíz-alapú fűtéstechnológia előnyeire. A szabolcsi származású FruitVeB-elnök elismeréssel szólt a csongrádi-békési Dél-KerTÉSZ több évtizedes munkájáról: a hatékony, versenyképes, stabil termesztéstechnológiai és eladásszervezési érdekszövetség példájául állította az integrációt.

DélKerTÉSZ paprika
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Súlyos termelőiár-csökkenések

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnök-ügyvezetője kevesebb jó hírről számolhatott be. Bár az integráció erőltetett tempóban és rendkívül eredményesen fejleszti infrastruktúráját, erősíti piaci jelenlétét, az objektív hatások alól nem tudja magát teljesen kivonni. Az elnök emlékeztetett: az európai és magyar gazdák szenvedik az importnyomást, amit részben az európai szabályozás hátrányos következményei okoznak. Másrészt hiába sikerül a DélKerTÉSZ-nek növelnie az értékesítést, az átlagos 7-10 százalékos termelőiár-csökkenés (paprikánál a 20-25, szántóföldi borsónál, csemegekukoricánál akár 45) komoly probléma. Nagypéter Sándor szerint az áruházláncok rokonszenves partneri magatartást, közös erőfeszítéseket produkálnak (például akciókkal) a termelői szervezetekkel az eladások fokozása érdekében. Végül azért mégiscsak volt miről mint pozitív fejleményről beszámolnia: a DélKerTÉSZ tavaly 7, idén 12 százalékkal növeli beszállítói mennyiségeit. Ebben jelentős szerepe van a többmilliárdos fejlesztési programoknak, illetve az intenzív marketingstratégiának – ez utóbbinak része a Szentesi vagányok néven indított online vásárlási felület is.

Jönnek a fejlesztéstámogató pályázatok

A Paprika napon Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára a kertészeti fejlesztési lehetőségekről, pályázati támogatásokról szólva bejelentette: a 2027-ig tartó stratégiai tervek részeként a hazai kertészeti termelést fejlesztő új pályázati kiírás jelent meg. Újabb fejlesztési hullám várható a kertészeti ágazatban: gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény-ültetvény telepítésének támogatására szeptembertől 10-től; a kertészeti üvegházak, hűtőházak, zöldség- és burgonyatárolók fejlesztéséhez és a kapcsolódó post-harvest fejlesztések támogatására pedig szeptember 24-től nyújthatók be a támogatási kérelmek. Utóbbi pályázati felhívás keretösszege 50 milliárd forint. Ezen túlmenően a Közös Agrárpolitika Stratégia Tervének keretei között az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására 25,2 milliárd forint fordítható.