Az egyéni gazdaságokkal folytatódik az agrárcenzus

Most indul az egyéni gazdaságok összeírása, ez gyakorlatilag a 2020-as agrárcenzus folytatása. A témában tájékoztatót adott ki a KSH, illetve levélben vagy elektronikus úton értesítette az érintetteket.

 A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdik meg május 15-én az egyéni gazdaságok összeírását. Két lépcsőben történik az adatgyűjtés: a válaszadók május 25-ig online; azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

 

 

Az adatgyűjtés célja

A begyűjtött adatok rendszerezésével és elemzésével naprakész információkkal szolgálnak a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára.

Ezen túl a hivatalnak adatszolgáltatási kötelezettsége van az Európai Unió felé, amit szintén a folyamat eredményeként összeállított jelentéssel teljesít.

 

Az agrárcenzus folytatása

Az összeírás keretében a gazdáknak a használatukban lévő földterületről és az állatállomány nagyságáról kell adatokat szolgáltatniuk. A kérdőív ugyanakkor jelentősen lerövidült a korábbi években használtakhoz képest, mivel a KSH ebben a felmérésben már felhasználja a Magyar Államkincstár egységes területalapú támogatási adatait, így a válaszadóknak azokat nem kell megadniuk.

A matematikai-statisztikai módszerrel kiválasztott egyéni gazdaságoknak a válaszadást kormányrendelet írja elő, az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat kizárólag összesítve, név nélkül publikálja.

 

A jelenlegi összeírás első szakasza

  1. május 15-25. között online, a KSH aloldalaként működő felületen lehet a kérdőívet kitölteni.

A KSH valamennyi érintett részére május 14-ig elektronikus vagy postai levélben megküldi a belépéshez szükséges kódot, ezzel regisztráció nélkül ki lehet tölteni a kérdőívet. Amennyiben valaki megszakítja a kitöltést, regisztrálnia kell (ehhez is szükség van a kódra).

 

Második szakaszban mennek az összeírók

Május 26. és június 15. között pedig fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel mindazokat, akik nem kívántak élni az elektronikus önkitöltés lehetőségével. A járványhelyzetre tekintettel, lehetőség van telefonon keresztül is adatot szolgáltatni, azonban ennek tárgyában egyeztetni kell az összeírókkal.

Az egyéni gazdaságok összeírásával egyidőben tartja a KSH több mint 4000 kiemelt egyéni gazdaság mezőgazdasági tevékenységének felmérését is. Ezeket a gazdaságokat a részükre küldött felkérőlevelekben tájékoztatja a KSH az összeírásról, számukra május 15. és június 15. között kötelező az online adatszolgáltatás, az összeírók az ebben a felvételben érintetteket nem keresik fel.

Forrás: MTI

adatgyűjtés agrár agrárcenzus egyéni gazdaságok KSH mezőgazdaság összeírás
..