fbpx

Előírás szerint már nem kötelező

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 17.

Az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó határozatát. A vonatkozó előírás meghozatalánál arra volt figyelemmel, hogy a hazai – madárinfluenzával összefüggő – járványügyi helyzet kedvezően alakult.

 

Mezőgazdaság, madárinfluenza, előírás
Jelenleg kedvezőnek tűnik a madárinfluenzával összefüggő járványhelyzet (Fotó:
Daróczi Csaba-Photography)

 

Az enyhítő intézkedés részleges

Az állatok zártan etetése és itatása továbbra is kötelező marad, a takarmányt is zárt helyen kell tárolni.

Fontos, hogy az állattartók a jövőben is betartsák a járványvédelmi minimumfeltételeket, hiszen csak ezzel a felelős magatartással minimalizálható annak kockázata, hogy a madárinfluenza újból megjelenjen hazánkban.

 

Jogszabályi háttér

Az országos főállatorvos 2021. május 14-én megjelent határozatával visszavonta a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó országos előírását. A könnyítést a járványhelyzet kedvező alakulása indokolja, ugyanis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma 2021. április 13-a óta nem mutatott ki újabb madárinfluenza-fertőzést sem házi, sem vadon élő, sem pedig fogságban tartott madarakban.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos további tudnivalókról, a vonatkozó előírás részletei a NÉBIH tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

 


A mezőgazdaság egy-egy szegmensét akár országokon át is keményen érinthetik a madárinfluenzával összefüggő események (Fotó:
Daróczi Csaba-Photography)

 

Az utolsó kimutatott fertőzés hazánkban április közepén volt.

Európában azonban vannak esetek, melyek a mezőgazdaság egy-egy szegmensét akár országokon át is keményen érinthetik. A hazai állattartók továbbra sem nyugodhatnak meg, lazítani nem szabad, a járványvédelmi minimumfeltételeket be kell tartani.

 

Forrás: MTI