Figyelmeztet a NAV, már csak három nap

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 17.

Már csak három napunk van módosítani a személyi jövedelemadókról készített adóhatósági bevallástervezetet – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

 

Mezőgazdaság
Mezőgazdaság (Fotó: Pixabay)

 

Őstermelők figyelem, más szabályok vonatkoznak

A tervezetek május 20-án éjfélkor bevallássá válnak, akár ellenőrzés nélkül is. Ez alól kivételt képeznek az őstermelők, az áfás magánszemélyek, és az egyéni vállalkozók.

Az áfás magánszemélyeknek, a mezőgazdasági őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak önállóan kell bevallást benyújtaniuk, ehhez felhasználhatják a NAV által készített adóbevallási tervezetet. Esetükben a NAV által elkészített adóbevallási tervezet a bevallási határidő letelte után nem válik bevallássá.

Május elejéig a NAV több mint 400 ezer KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosító) nem rendelkező adózót értesített postán a bevallási tervezetről. Az azonosítóval rendelkezők az eSZJA felületen tekinthetik meg a tervezetet.

 

Jár vissza a befizetett adóból?

Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor, és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezet személyre szabott kiegészített nyilatkozatát kell kitölteniük.

Visszaigényelhető adó esetén a kiutaláshoz bankszámlaszámot, vagy postacímet kell közölni. Rendelkező nyilatkozatok esetében az átutaláshoz a pénztár, szolgáltató, nyugdíjbiztosító nevét, adószámát, bankszámlaszámát kell feltüntetni.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc