fbpx

Agrárgazdasági elemzések – december

Írta: Szerkesztőség - 2019 december 11.

Kukorica

Az északi féltekén a betakarítás a végéhez közeledik. Míg Európában az előző évinél jobb termés körvonalazódik, az Egyesült Államokban alacsonyabb eredményekről számolnak be a termelők. Az USA-ban az elhúzódó aratást jelzi a november 18-án keltezett állapotjelentés, mely szerint a vetésterület 76%-a került betakarításra, szemben az elmúlt év azonos időpontjában mért 89%-kal.

A termés mennyisége közel 20 millió tonnával lehet alacsonyabb a világ legnagyobb kukoricatermesztő országában, bár a 347 millió tonnás idei várakozás még így is tekintélyes árualap, különösen úgy, hogy az Egyesült Államok export-versenyképessége az elmúlt években folyamatosan csökkent, főként a világpiacon egyre nagyobb mennyiségben elérhető brazil és argentin kukorica miatt. Az előzőek alapján a közel változatlan ipari felhasználás mellett a fordulókészlet csupán 5 millió tonnával csökkenhet, ami nem jelentős változás. Ezt kompenzálhatja az újtermésre vonatkozó, várhatóan 5%-os vetésterület növekedés.

Az USA mezőgazdasági minisztériuma szokásos havi riportjának (USDA WASDE) előrejelzése szerint a szezon átlagárai bushelenként 3,85 dollár körül alakulnak.

A világpiaci várakozások szerint a brazil és argentin termény a jövő év március-áprilisa körül jelenhet meg a nagyobb importőröknél. Ezzel szemben az ukrán áru folyamatosan elérhető, hiszen az idei évben ismét 35 millió tonna körüli termést takarítanak be, melyből közel 30 millió tonna exportárualapot képez. Ezzel a potenciállal Ukrajna egyértelműen a világ egyik legnagyobb kukoricaexportáló országává és az EU legnagyobb kukoricabeszállítójává vált. Az EU-n kívül Ukrajna a világ több importőrét is kiszolgálja versenyképes árakon (pl. Dél-Korea).

Kukorica, december – Chicago Board of Trade (CBOT)

A világpiacot jelenleg csak két tényező tudná kimozdítani a nyugvópontról:

– a kínai-amerikai kereskedelmi háború lezárása egy egyezmény megkötésével;

– dél-amerikai időjárási problémák.

Jelenleg a kínai-amerikai tárgyalásokon még a megállapodás körvonalai sem rajzolódtak ki, így egy elhúzódó tárgyalássorozatra lehet számítani, ha egyáltalán megállapodnak. A dél-amerikai időjárás egyelőre kedvező, a piac optimista a termést illetően. (Ne felejtsük el Brazília 103 millió tonnát, Argentína 49 millió tonnát termelt az elmúlt szezonban, ami mindkét ország esetében rekord volt.)

Európában az aratás jórészt befejeződött. Franciaországban gondot jelentenek az esőzések, bizonyos területeken megállt az aratás. Ez azonban nem okoz problémát, mivel az EU dél-keleti régiójában (pl. Romániában) kimondottan jó termés realizálódott, és Ukrajnából is vámmentesen tud importálni kukoricát az európai takarmányipar. Ugyan hivatalos termésmennyiség még nincs, de Románia esetében 13 millió tonna kukoricára számít a piac.

A MATIF januári jegyzése 165 EUR/tonna, míg a FOB Fekete-tengeri ár januárra 155 EUR/tonna volt.

Magyarországon gyakorlatilag befejeződött az aratás. Végleges hivatalos szám a megtermelt kukoricamennyiségére vonatkozólag még nincs, de a piac véleménye szerint 8 millió tonna lesz az idei termés. Exportoldalon a jó román és ukrán termés miatt a kilátásaink nem túlságosan optimisták.

Búza

A búza világpiacára szintén hatással van a kínai-amerikai kereskedelmi háború, illetve a dél-amerikai időjárás is. Az elmúlt időszakban az árak egy szűk sávban – december 505-520 c/bu – mozogtak Chicagóban. A kanadai vasutassztrájk miatt azonban Chicago feljebb kúszott. A piac nem számít arra, hogy a trendek megfordulnának a közeljövőben.

Búza, december – Chicago Board of Trade (CBOT)

Búza, március – MATIF

Az európai piacon egyrészt a felfutó exportkiszállítások, másrészt az időjárási viszonyok miatti vetési aggodalmak miatt mozdult feljebb az ár. A márciusi MATIF jegyzés kitört a napok óta tartó 179-181 EUR/tonna ársávból és elérte a 183 EUR/tonna árat is. Ez a mozgás azonban még nem jelenti azt, hogy a trend megfordult volna. Ha normalizálódik az időjárás minden visszatér a régi kerékvágásba. Az idei jó termés miatt mellesleg (144 millió tonna) az átmenő készletek mintegy 1,5 millió tonnával növekedni fognak a termésév végére, ami elegendő fedezetet nyújthat az esetlegesen kieső jövő évi termésre. Arról nem is beszélve, hogy Európa déli/dél-keleti részén minden őszi gabonát elvetettek és az időjárási viszonyok kedvezőek (jelenleg).

A magyar piacon az ótermésű búza esetében továbbra is gondot okoz a DON-toxin jelenléte, bár úgy tűnik a piac hozzászokott ehhez a helyzethez. Ugyanakkor a piacon kisebb mértékű élénkülés volt tapasztalható a múlt héten, mivel elkezdődtek az újtermésű szerződéskötések, mind malmi, mind takarmány minőségben. A termelői oldalon is üdvözölték a helyzetet és több szerződés is született. Ezt annál is inkább tehették a gazdák, mivel a búza vetése gyakorlatilag befejeződött (mintegy 995 ezer ha), és nincs gond az időjárással.

Reng Zoltán
Hungrana vezérigazgató

 

 

CÍMKÉK búzakukorica