Agrárium: az EU nem enged az USA-nak

Borítókép

Örömmel fogadta a hazai agrárkamara, hogy az Európai Bizottság (EB) az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon nem hajlandó napirendre venni a mezőgazdasági termékeket.

A NAK szerint az EB álláspontja az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza, így azt várhatóan a tagországok is elfogadják majd. Mint ismert, az EB szóban forgó, a tárgyalásokra vonatkozó irányelvei két megállapodásra vonatkoznak: egyrészt egy kereskedelmi megállapodásra, amely szigorúan az ipari áruk vámjainak felszámolására irányul, a mezőgazdasági termékek kivételével; másrészt a nem vámjellegű akadályok megszüntetésére, amely segítené a vállalatokat annak bizonyításában, hogy termékeik megfelelnek a kétoldalú műszaki követelményeknek.

A NAK egyébként a szabadkereskedelmi egyezmény előkészítési szakaszában is többször kifejtette, hogy aggályosnak tartja az esetleges liberalizáció okozta élelmiszer-biztonsági kockázatokat, és szorgalmazta, hogy az EU zárja ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból. Az EB mostani tárgyalási irányelvei az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét vetítik előre, miután az Egyesült Államok követelései ellenére az EU elkötelezte magát amellett, hogy nem hajlandó tárgyalni a mezőgazdasági termékekről.

Kohout Zoltán (forrás: NAK)

Tartalom közti banner a cikk végére
no