fbpx

Mezőgazdasági összeírást végez a KSH

Írta: - 2023 május 06. -Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. május 15. és július 15. között mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre Agrárium 2023 néven. Az adatgyűjtés célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára. Ehhez a kérdőív kitöltői nagyban hozzájárulnak részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással.

Az adatgyűjtés kiterjed a földhasználat művelési ágak szerinti jellemzőire, az állatállományra, a munkaerőre és a generációváltásra. Idén kiegészült a kérdőív, így megkérdezik a gazdálkodókat az öntözésről, a talajművelési módszerekről, a mezőgazdasági gépekről és berendezésekről, valamint a gyümölcsösültetvényekről is.

Az adatgyűjtés az Európai Unió tagállamaiban kötelező. A pontos adatszolgáltatás nagyon fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati szakpolitikusok – a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján – megfelelően tudják meghozni a döntéseiket. Az adatszolgáltatói terhek csökkentése érdekében a KSH a biogazdálkodásra és a vidékfejlesztési támogatásra vonatkozó információkat adminisztratív adatbázisokból veszi át, így azok nem jelennek meg a kérdőívben.

A KSH az összeírást országszerte mintegy 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet bevonásával hajtja végre. Az összeírók az ország 941 településén keresik majd fel azokat az egyéni gazdaságokat, amelyek a megadott határidőig nem élnek az online kitöltés lehetőségével. Az adatszolgáltatásba bevont gazdaságok levélben, illetve e-mailben kapnak értesítést, amely tartalmazza az online kitöltéshez szükséges belépőkódot is. Az összeírás teljes mértékben elektronikus, az adatfelvétel online felületen, illetve összeírói tableteken történik.

Az online önkitöltésre május 15. és 31. között van lehetőség. Ezt követően július 15-ig összeírók keresik fel azokat a gazdaságokat, ahonnan nem érkezett be online kérdőív. A KSH kéri az adatszolgáltatásba bevont gazdaságokat, hogy válasszák a kényelmes és gyors online önkitöltési módot, amely nagyjából 30 percet vesz igénybe. A folyamat mentéssel megszakítható és később folytatható. Az online kitöltők között 5 darab, 100 000 forint értékű ajándékutalványt is kisorsol a KSH.

Az adatgyűjtés nem terjed ki a személyes adatokra. Egyéni vállalkozó és őstermelő esetén a név és a lakcím azonban rögzítésre kerül, ahogyan a kapcsolattartásra megadott adatok (telefonszám, e-mail-cím) is, ha azok kifejezetten természetes személyhez kötődnek. Az adatszolgáltatásba bevont gazdálkodók számára a pontos és hiteles válaszadás kötelező.

További információért, kérjük, keresse fel a https://www.ksh.hu/agrarcenzusok_gszo honlapot! Amennyiben kérdése van az összeírással kapcsolatban, felteheti a KSH zöldszámán (06 80 44 20 40), vagy elküldheti e-mailben az [email protected] címre.