fbpx

Itt a tavaszi vetések ideje: ne hagyjuk ki a talajoltást!

Írta: Agrárágazat-2023/05. lapszám cikke - 2023 május 06.

Talajaink állapotára és a termesztett kultúra termésmennyiségére is pozitív hatással lehetnek a mikrobiológiai készítmények, melyek használatáért az idei évtől kezdve támogatás is jár a gazdáknak. Nem érdemes kihagyni!

A termőtalajok minőségét egymással kölcsönhatásban lévő tulajdonságok összessége határozza meg. Míg a talaj fizikai és a kémiai jellemzőit évtizedek óta jól ismerjük; képesek vagyunk vizsgálni és befolyásolni – elég például a kötöttségre, a szerkezetre vagy épp a kémhatásra gondolni –, addig a biológiai tényező jóval összetettebb, kevésbé ismert, fontossága azonban egyre inkább előtérbe kerül.

A biológiai egyensúly elérése és fenntartása kulcsfontosságú a talaj termőképességének fenntartása érdekében. A talaj optimális körülmények közötti egyensúlyának felbomlása olyan tényezők miatt következhet be, mint például a túlzott bolygatás vagy a műtrágyák nem megfelelő használata. Az ilyen hatások következményeként sok talaj leromlott, ezért kiemelten fontos, hogy a művelés alatt álló területek állapotát szakmai szemmel figyeljük, és szükség esetén megfelelően avatkozzunk be. Az egyre romló állapotú talajokban a hasznos baktériumok jelenléte nélkül a talaj könnyen kimerül, és a növények is kevésbé hatékonyan hasznosítják az ásványi anyagokat és a tápanyagokat. Erre nyújthatnak megoldást a talajoltó baktériumkészítmények, melyek – részben egyre nagyobb hatékonyságuknak, részben a fenti körülményeknek köszönhetően – egyre fontosabb szerepet töltenek be a mezőgazdaságban. Az ilyen készítmények hasznos baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítenek a nitrogén megkötésében és a talajban található tápanyagok feltárásában. Emellett találhatók a készítményekben olyan mikroorganizmusok is, amelyek segítenek a szervetlen anyagok átalakításában és a növények által felvehető tápanyagok előállításában. Ezen túlmenően a termékekben található baktériumok segítenek a talaj pH-jának szabályozásában is, ami kulcsfontosságú a növények egészséges növekedéséhez.

Nem elhanyagolható a talajoltó készítmények biokontroll hatása sem: alkalmazásukkal elősegítjük a növények ellenálló képességét a legkülönbözőbb kórokozókkal, továbbá az abiotikus stresszfaktorokkal szemben. Számos termék tartalmaz olyan baktériumokat és hiperparazita gombákat is, melyek szintén ellenállóbbá teszik a talajt és az állományt, és természetes, mégis hatékony védelmet biztosítanak a kórokozókkal szemben.

A talajoltás fontosságát immár döntéshozói szinten is felismerték: a 2023-tól induló Agro-ökológiai Programban a támogatott gyakorlatok közé emelték. A támogatás lehívásához szükséges 2 pontot minden gazdálkodó megkapja, ha a szántóterületeinek legalább 50%-án mikrobiológiai készítményeket alkalmaz vetés előtt, illetve vetéssel egy menetben kijuttatva és a talajba dolgozva, illetve szármaradványokra kijuttatva, majd azokat a talajba keverve. „A gyakorlat elősegíti a talajok szervesanyag-készletének helyreállítását, valamint a talajpotenciál és a talaj-biodiverzitás javítását, ezáltal hozzájárul a tápanyagveszteség csökkentéséhez és a talajok vízvisszatartó képességének javításához. Az egészségesebb talaj pedig hozzájárul a műtrágya- és a növényvédőszer-használat csökkentéséhez” – fogalmaznak a kormány által kiadott tájékoztatóban.

A hazai piacon számos megfelelő termék elérhető. Érdemes körültekintően választani, és a szaktanácsadók javaslatainak megfelelően elvégezni a kijuttatást – a várt hatás nem fog elmaradni.