fbpx

Veszteségmentes permetezés: LEEB-bel nincs kompromisszum

Írta: Agrárágazat-2022/3. lapszám cikke - 2022 március 10. -Hirdetés

A növényvédelem, az egészséges táplálék ügye mind egy kézben járnak, és a termelők részére egyre keskenyebb lesz az ösvény. A növényvédő szerek csökkentése mellett kevesebb fajta, kisebb mennyiség – így lesz igazán érdekes a növényvédelem. A Jut is, marad is elv nagyon hamar zsákutcába fog kerülni. A permetszer-elsodródás, aminek nagy része veszteség, terméskieséseket okozhat.

Elsodródás mérése szélcsatornában
Elsodródás mérése szélcsatornában

50 és 25 cm-es fúvókaosztás közötti különbség

A LEEB már nagyon rég, légcsatorna kísérletek folytán rájött, hogy ha a szórókeret minél közelebb visszük a célfelülethez, akkor nagyban csökkenteni lehet az elsodródást. Ekkor indult el a fejlesztés a szórókeret minél precízebb tartására. A szórókeret középső tagját két aktív munkahenger mozgatja, amelyekkel ezt mindig párhuzamosan tartjuk a föld felszínével. Ez stabilizálja a keretet, hogy ne billegjen, és a szárnyvégek ne verjenek bele az állományba. A szárnyakon levő szenzorok csak a magasságot állítják.

Leeb 4 AX
Leeb 4 AX

A LEEB AX a belépőmodell a permetezéstechnikába. Azt azonban le kell szögezni, hogy legyen bármilyen LEEB permetező, a szórókeret-stabilitás terén nincs kompromisszum. Az AX és a többi között az a különbség, hogy itt csak 50 cm-es fúvókaosztást kapunk, míg a másoknál már a 25 cm-es is elérhető.

Leeb LT
Leeb LT

Az 50 cm-es osztással stabilan tudunk 50 cm-re a célfelülettől dolgozni. Ez már óriási előny a régi technikához viszonyítva, ahol a keret jóval magasabban volt, és még billegett is! A nagyobb permetezőknél – mint az LT vagy GS, ill. az önjáróknál – lehetséges a 25 cm-es fúvókaosztás is. Ekkor még közelebb, 30 cm-re lehet menni a célfelülethez. A 25 cm-es osztás csakis akkor kell, ha olyan szórókeretünk van, amivel tényleg közel tudunk maradni a célfelülethez, tehát nem billeg. Amúgy csak szemfényvesztés!

Horsch LEEB
Leeb VN VL 2 m hasmagasság, állítható nyomtáv

Bizonyították az izgalmas megfigyelést

Amikor nagyon közel megyünk a célfelülethez, akkor kisebb cseppekkel is tudunk dolgozni, így azok, megérkezve a növényre, nem fognak lepattanni róla. Azért lehet apróbb cseppekkel dolgozni, mert a csökkentett távolság hatására, nem sodródnak el. Tudjuk viszont, hogy az apróbb cseppek jobban borítanak. Akár gyomirtásban, akár gombaölős kezelésnél, a minél nagyobb és egyenletesebb felület kezelés a kívánatos.

Horsch LEEB
Az eredeti 25 cm-es osztás

A 25 cm-es fúvókaosztásnál egy olyan jelenséget is megfigyeltek, hogy a gyomirtási hatásfok nagyobb lett, mint az 50 cm-es rendszernél. Ennek szimulálására a LEEB egy akadálypályát is épített, és ezen tényleg beigazolódott a természetben tapasztalt jelenség. Így a Leeb 25 cm-es rendszernél a fúvókákat úgy helyezzük fel, hogy egy lapos sugarút egy dupla sugarú követ. Így biztosítható a még jobb felületborítás.

A permetezés a múlt, LEEB-ezni egy álom!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch