fbpx

Kocatakarmányozás: kulcsfontosságú tippek a sikerhez

Írta: - 2023 április 11. -Hirdetés

A koca takarmányozása kulcsszerepet játszik a malacok megfelelő fejlődésében és befolyásolja a túlélési arányt. Hogyan kell etetni a nagy hozamú anyakocákat?

Kocák takarmányozása kései vemhesség esetén

A vemhesség 75-84. napja között intenzív magzati fejlődés zajlik, és a koca megfelelő tápanyagokkal való ellátása teszi lehetővé a megszületett malacok testtömegének növelését. Ebben az időszakban célszerű a takarmányadagot körülbelül 1 kilogrammal növelni, ami általában kb. 0,1 kg-mal növeli a megszületett malacok átlagos súlyát és/vagy javítja vitalitását. Érdemes a takarmánykeverék tápértékét is tovább növelni, ami technológiai okokból gyakran nehézségekbe ütközik.

A magas hozamú, nagy termelékenységű kocáknak szánt takarmányoknak legalább 4,5% nyersrostot kell tartalmaznia. Ez egy optimalizált megfelelő rostfrakcióval kombinálva megakadályozza a székrekedést és a fialás utáni amenorrea kialakulását. Megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot is biztosítani kell. Ez különösen igaz az E-vitaminra és a polifenolokra, amelyek korlátozzák az oxidatív stresszért felelős szabad gyökök túlzott termelését. Az E-vitamin-tartalomnak, beleértve a Provioxból származó egyenértéket is, 100 és 200 ppm között kell lennie.

Zsírokkal dúsított takarmány nagy hozamú, nagy szaporaságú kocák számára

A vemhesség utolsó időszakában különösen intenzív változások mennek végbe az emlőmirigyekben – a fehérjetartalom a vemhesség utolsó 45 napjában akár 27-szeresére is megnő. Ez növeli a koca aminosav- és energiaszükségletét, amelyet növényi és/vagy halolajak hozzáadásával kell kiegészíteni. A kései vemhesség időszakában etetett kocák takarmányát olajokkal kell dúsítani. Egy ilyen adag jobban fedezi a kocák intenzív magzati fejlődéshez szükséges igényeit, ami a megszületett malacok számának és súlyának növekedéséhez vezet.

Kimutatták, hogy a nagy termelékenységű és szoptató kocák takarmánya zsírtartalmának csökkentésével vagy növelésével befolyásoljuk a kolosztrum és a tej zsírtartalmát és zsírsavösszetételét. Az omega-3 zsírsavakban gazdag olajok étrendbe való bevezetésének további előnye a malacok immunrendszerének javulása. A telítetlen zsírsavakban, különösen az n-3 zsírsavakban gazdag zsírokat tartalmazó takarmánykeverékek kocák takarmányozásában történő alkalmazásakor fontos szem előtt tartani, hogy ezek a zsírok nagyon érzékenyek az avasodási folyamatokra. A felhasznált olajoknak jó minőségűnek kell lenniük, és megfelelő antioxidánsok hozzáadásával kell védenünk azokat az oxidációs folyamatoktól.

A koca takarmányozásának hatása a fialásra és a kolosztrum minőségére

A kései vemhesség időszakában érdemes a nitrogén-oxid szintézis prekurzor technológiáját alkalmazni a takarmányban. Elősegíti az értágulatot és a méhlepény fejlődését, serkenti a fejlődő magzat tápanyagellátását. Ennek eredményeként a malacok születési súlya a nagy alomméret ellenére megnő.

A készítmény további előnyei közé tartozik: hogy növeli a koca szervezete működésének hatékonyságát, felgyorsítja a fialást, és javítja a malacok túlélési arányát. A kocák takarmányozásának optimalizálásával a perinatális időszakban hatékonyan ellensúlyozhatjuk a szopós malacoknál a diszbakteriózis és különösen az enterotoxémia előfordulását is. Egy példa az ilyen szerepet játszó adalékanyagra az élesztő metabolitok, amelyek a Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba erjedési folyamata során keletkeznek.

A rostfrakciók, a zsírok, aminosavak és ásványi anyagok típusát és mennyiségét optimalizáló takarmányok használata a perinatális és laktációs időszakban befolyásolja a kolosztrum mennyiségét és minőségét. Különösen nagy kihívást jelent a nagy (több mint 20 malac) almokból származó kocák malacainak felnevelése – a nagy szám és a kisebb testsúly miatt kihívást jelent minden egyes malac számára a minimális kolosztrumbevitel elérése. Ennek kell lennie a fő célkitűzésnek, amelynek a kocák menedzsmentjét és takarmányozását egyaránt alárendeljük. A kolosztrum elengedhetetlen ahhoz, hogy a malacok megkapják a túléléshez szükséges mennyiséget:

  • energiából, számos betegséggel szembeni passzív immunitást biztosító antitestekből (IgG),
  • az emésztőrendszer fejlődését serkentő növekedési faktorokból (IGF-I, EGF),
  • egyéb biológiai hatóanyagokból: hormonokból vagy enzimekből.

A kocák az első 24 órában átlagosan 3,5 kg kolosztrumot termelnek, és a megtermelt mennyiséget elsősorban a koca állapota befolyásolja. Egy malac megfelelő felneveléshez elegendőnek tekintik a 250 g kolosztrummennyiséget, míg a minimális határértéknek a 200 g kolosztrum bevitelét tekintik. Ez az érték gyakorlatilag elérhetetlen nagyon nagy alom esetén, és ha nincs beavatkozás a malacok etetésébe.

Annak érdekében, hogy az ilyen almok kolosztrumfelvételének egyensúlya a lehető legjobb legyen, célszerű két csoportra osztani őket – az elsőket, akik már jól laktak, egy külön tárolóba kell helyezni, hogy a többiek kolosztrumot vehessenek fel. A malacokat legalább egy, de legfeljebb két órán keresztül a kutricában vagy a számukra kijelölt helyen kell hagyni. Ne tartsuk őket hosszú ideig bezárva, mert kiszáradnak és alacsony lesz a vércukorszintjük! Kényelmesebb, ha ezt egyszerre több alom esetében is elvégezzük, mivel így könnyebben nyomon követhető az idő.

A kolosztrumtermelés a koca szervezetében bekövetkező hormonális változások eredménye. Ha a progeszteronszint túl magas, a prolaktinszint pedig túl alacsony, a kolosztrum mennyisége és minősége csökken. Ezért a hormonális terápiák, mint például a PGF2α, az oxitocin, a progeszteron és az Altrenogest alkalmazásakor különös gondossággal kell eljárni.  

3 óra6 óra24 óraP-érték
Fehérje (%)25,221,911,6<0,001
Zsír (%)8,99,914,1<0,001
Laktóz (%)3,13,65,4<0,001
Szárazanyag (%)37,235,531,2<0,001
IgG (mg/ml)928518,3<0,001
IgA (mg/ml)118,12,8<0,001

A kolosztrum minősége

A kolosztrumtermelés a koca szervezetében bekövetkező hormonális változások eredménye. Ha a progeszteronszint túl magas, a prolaktinszint pedig túl alacsony, a kolosztrum mennyisége és minősége csökken. Ezért a hormonális terápiák, mint például a PGF2α, az oxitocin, a progeszteron és az Altrenogest alkalmazásakor különös gondossággal kell eljárni.

A kolosztrum a fialást követően legfeljebb 12-24 óráig áll rendelkezésre, de minősége nagyon gyorsan romlik.

A fő feladat a malacok maximális kolosztrumfelvételének biztosítása az élet első hat órájában. Ideális esetben az első etetésre 10-15 perccel a fialás után kerül sor. Fontos, hogy minden malac legalább 200 ml kolosztrumot kapjon, ami a malacok magas túlélési arányának és későbbi teljesítményének alapja. Azt is fontos megjegyezni, hogy a kismalacok maximális túlélési arányának elérése érdekében kritikus fontosságú a testhőmérsékletük fenntartása.

A nagy szaporaságú vemhes kocák takarmányozása nemcsak a fialás sikerét, hanem a malacok születés utáni állapotát is meghatározza. Ezért ajánlatos megbízható gyártótól származó takarmányt vagy additíveket használni, hogy a kocák megfelelő mennyiségű tápanyagot kapjanak.

Cargill Takarmány Zrt.
www.livelle.hu